• +93 20 250 14 20
  • info@aelso.org

افغانستان طی چهار دهه اخیر کانون منازعات و جنگ‌های ویرانگر بود که پیامدهای بسیار مخرب و منفی را بر نظام اقتصادی، کارآفرینی، رشد تجارت و توسعه کشور داشته است. از سوی هم به دلایل بحران‌های متعدد سیاسی و اجتماعی و فروپاشی‌های پی‌در‌پیِ نظام‌ها؛ دامنه فقر هرروز درکشور رو به گسترش است. اما در این میان کسانی نیز هستند که همگام با تحولات، ابتکارات خلاقانه‌ای را برای کار‌آفرینی و کاهش فقر در کشور انجام داده اند.

موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان در راستای ترویج اندیشه‌ها برای توسعه افغانستان، داستان‌های مبتنی بر واقعیت زندگی این کارآفرینان و چگونگی موفقیت ابتکارات آنها را در چارچوب روایت‌های متنی و چند‌رسانه‌ای تهیه نموده است تا این روایت‌هایی الهام‌بخش زندگیِ این کارآفرینان؛ الگوی ابتکارات جدید دیگر در کشور شود و به تداوم آن گام‌های موثر در مسیر فقرزدایی، کارآفرینی و تأمین رفاه شهروندان افغانستان برداشته شود.

ابتکار برنامه “کارآفرینان برای رفاه در افغانستان” یک طرح خلاقانه برای ترویج فرهنگ کارآفرینی و مبارزه با فقر در کشور است که از سوی موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان به منظور معرفی و تبلیغاتی چندرسانه‌ای داستان‌های الهام‌بخش ۱۰ کارآفرین جوانِ افغانستان که باعث پیشرفت اقتصاد کشور از طریق نوآوری و سرمایه‌گذاری شده‌اند، و‌چهره خوب افغانستان را به جهان به نمایش می‌گذارند راه‌اندازی و عملی شده است.

داستان‌های موفقیت این 10 کارآفرین جوانِ افغانستان از طریق مجموعه‌ای از مقالات، روایت‌های تصویری و مصاحبه‌های رادیویی آموزنده توسط بخش رسانه‌ای موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان(ایستگاه رادیو آنلاین راه ابریشم) نشر می‌گردد. این سلسله داستان‌ها نکات عمده و اساسی را در مورد اهمیت کار‌آفرینی و آزادی اقتصادی که متضمن رشد، شکوفایی، ترقی و پیشرفت پایدار در کشور اند، برجسته می‌سازد.

ناجیه سروش – صدای رسای بدخشان | کارآفرینان برای رفاه در افغانستان
داستان: 1/10
گام‌های مشترک برای مبارزه با فقر

ناجیه سروش یکی از زنان شجاع افغان است که رادیوی صدای بانوان را در ولایت دورافتاده شمال کشور؛ بدخشان، اداره می کند. وی با مشکلات و معضلات زیادی برای پخش و نشر صدای بانوان در جامعه مرد‌سالار و سنتی، روبر گردید ولی هرگز شکست را نپذیرفته و تلاش‌های خویش را برای دادخواهی و آوردن تعییر در جامعه همچنان ادامه می‌دهد.

امروزه رادیو صدای بانوان بیش از 20 نفر کارمند دارد و دارای ویژگی منحصر به فردی است که به‌طور کامل توسط زنان اداره می‌شود،”همه با هم به‌عنوان هم‌نوع برای اصلاح اشتباهاتی که در دنیای اطراف خود تجربه می‌نمایم، همکاری می‌کنیم.”

برای مطالعه داستان الهام‌بخش ناجیه سروش میتوانید فایل های PDF که به سه زبان آماده شده است را دانلود کنید.

خلیل‌الله همدرد – هویت و فرهنگ افغانستان | کارآفرینان برای رفاه در افغانستان
داستان: 2/10
گام‌های مشترک برای مبارزه با فقر

خلیل الله همدرد، یکتن از جوانان کار آفرین کشور که با فراز و نشیب های زندگی دست‌وپنجه نرم کرده ولی توانسته تجارت خود را در بخش صنایع دستی آغاز نماید و امروزه تجارت وی در سطح ملی  و بین المللی  جایگاه ویژه‌ای از آن خود نموده است.

همدرد شخصیت مبارز و خلاق کار خود را منحیث موسس و  مدیر اجرائی شرکت صنایع دستی واخجیر با یک کارخانه تولیدی کوچک ولی با اهداف والا توانسته که به سطح ملی و بین المللی از جایگاه ویژه برخوردار و صادرات داشته باشد راه اندازی نمود، وی نه تنها اهداف و آرزوهای شخصی خود را تعقیب نموده بلکه اندیشه وی اینست که در پروسه ریشه کن سازی فقر مسوولیت خود را ادا کرده و زمینه های کاری برای دیگران فراهم نماید وی از داشتن چنین طرز تفکری ابراز خرسندی میکند”این کاری هست که مرا بیشتر اوقات تشویق و ترغیب می نمایند که بیشتر فعالیت نمایم تا برای مردم مصدر خدمت واقع گردم”.

شرکت صنایع دستی واخجیر امروزه نه تنها برای همدرد راه کسب و کار و درآمد شده بلکه سه صد نفر همرای با وی منحیث کارمند کسب درآمد میکنند و هویت فرهنگی افغانستان را به اقصا نقاط کشور ، منطقه و جهان به نمایش گذاشته اند.

برای مطالعه داستان الهام‌بخش خلیل الله همدرد میتوانید فایل های PDF که به سه زبان آماده شده است را دانلود کنید.

مهدی مدرس – فکر بزرگ و نخبه | کارآفرینان برای رفاه در افغانستان
داستان: 3/10
گام‌های مشترک برای مبارزه با فقر

مهدی مدرس جوان ۲۸ ساله افغان هست که صالون زیبایی و اصلاح موی الیت را در بهترین موقعیت شهر کابل ایجاد نموده که این روزها یک نام و برند آشنا برای همگان شده است.

مدرس از جمله جوانان ۲۰ سال پسین میباشد که صالون زیبایی و اصلاح موی الیت مخصوص آقایان به شکل امروزی آن را تاسیس نموده و منحیث مدیر اجرائی بشکل غیر مستقیم مدیریت آنرا بدست دارد که امروزه الیت داری ۳۵ کارمند میباشد.

آغاز سفر ایجاد تجارت مدرس آسان نبوده و به زودی به مقصد نرسیده بلکه وی با تجربه کردن روز های سخت مهاجرت به این تفکر رسیده است که برگردد و اندوخته ها، تجربیات و درس های آموخته شده ی خویش را در راستای آبادانی کشور خودش به کار گرفته و نقش خود را در ترقی و پیشرفت آن ایفا نماید.

برای مطالعه داستان الهام‌بخش مهدی مدرس میتوانید فایل های PDF که به سه زبان آماده شده است را دانلود کنید.

فریبا اندیشمند – نماد شجاعت و سلحشوری | کارآفرینان برای رفاه در افغانستان
داستان: 4/10
گام‌های مشترک برای مبارزه با فقر

زنان افغانستان که بیشتر نام شان با خشونت و زد بندهای عنعنوی در این مرز بوم گری خورده دیگر خشونت، تحجر و جامعه بسته ی افغانستان را به چالش می‌کشند. چون بیست سال پسین روزنه های زیادی بروی تمام افغانان بخصوص زنان باز گذاشت تا بتوانند از حق و حقوق خویش بهرمند شده، در حکومت و تصمیم گیری های کشور سهیم بوده نمایندگی از مردم و ولایت خویش نموده، حق تعلیم و تحصیل، کار و تجارت خود را داشته باشند.

یکی از این‌ زنان دو دهه پسین که توانسته امروزه کار و تجارت خود را داشته باشد، فریبا اندیشمند جوان بیست‌وسه ساله افغان است‌. وی در کابل و بامیان شرکت لبنیات روزنه سعادت در بخش زراعت و مالداری را در سال ۲۰۱۹ براه انداخته است، که به بامیان و سایر ولایات لبنیات تازه صادر می کند و امروزه داری هشت کارمند میباشد.

برای مطالعه داستان الهام‌بخش فریبا اندیشمند میتوانید فایل های PDF که به سه زبان آماده شده است را دانلود کنید.

عبدالحسیب رحیمی – همکار مطمئنِ کار و کسب شما| کارآفرینان برای رفاه در افغانستان
داستان: 5/10
گام‌های مشترک برای مبارزه با فقر

یکی از مهم‌ترین چالش‌ های عمده در افغانستان و جهان امروزی بلند رفتن نرخ بی‌کاری و نرخ فقر در جوامع است. این پدیده‌ی می‌تواند جامعه را با مشکلات متعدد رو‌برو سازد. خوشبختانه در سال های پسین جوانان و کارآفرینان زیادی در بخش های مختلف سرمایه گذاری نموده اند تا بتوانند ظرفیت کار در بازار های کار را بلند ببرند و هم برای خود و دیگران زمینه رشد و کسب تجارب را مهیا سازند.

عبدالحسیب رحیمی جوان بیست و هشت ساله متولد کابل در سال ۲۰۱۸ شرکت خدمات مالی نیما امین را تأسیس نموده که در چهار بخش عمده ارایه خدمات مینماید که عبارتند از: بخش مالی، حسابداری، مالیه و تفتیش میباشد، از بدو تاسیس الی اکنون حدود دوازده کارمند و کار آموز اعم از طبقه ذکور و اناث با وی یکجا در این زمینه کار و فعالیت می‌ نمایند.

برای مطالعه داستان الهام‌بخش عبدالحسیب رحیمی، میتوانید فایل های PDF که به سه زبان آماده شده است را دانلود کنید.

عزیزالله گلزاده – حامی و همکار جوانان

داستان: 6/10
گام‌های مشترک برای مبارزه با فقر

در سال‌های پسین با وجود امنیت شکننده و اقتصاد نه‌چندان خوب کشور فرهنگ کافه‌داری در افغانستان رشد قابل توجهی داشته و کارآفرینان جوان با ایجاد کافه‌های مدرن به بازرگانی و اشتغال‌زایی رو آورده‌ اند. این کافه‌ها و رستوران‌‌های مدرن در نبود مکان‌های تفریحی در شهر کابل به مکان دلخواه و پرجمع و جوش بسیاری مردمان برای سپری‌کردن اوقات با خانواده و عزیزان شان میباشد.

یکی از کافه های نامدار در شهر کابل که همه با نام و شهرت آن آشنایی دارند CupCake میباشد که توسط عزیز الله گلزاده در سال ۲۰۱۸ تاسیس گردید دارای دو شعبه بوده و حالا داری ۱۵ نفر کارمند میباشد.

برای مطالعه داستان الهام‌بخش عزیزالله گلزاده، میتوانید فایل های PDF که به سه زبان آماده شده است را دانلود کنید.

اقبال عازم – معیاری ترین مرکز چاپ و نشر کتاب

داستان: 7/10
گام‌های مشترک برای مبارزه با فقر

صنعت چاپ و نشر در افغانستان پیشینه دور و دراز را طی نموده که توانسته امروزه در افغانستان جایگاه خود را نمایانگر بسازد البته این راه پرخم و پیچ دشواری زیادی داشته است که امروزه انتشارات ها و چاپ خانه های زیاد را در کابل و ولایات کشور شاهد هستیم که یکی از نامدارترین و معتبر ترین مرکز چاپ و نشر عازم میباشد.

یکی‌از چاپ خانه های مشهور کشور که توانسته طی سال های متمادی نام و شهرت برای برای خود در این بخش رقم بزند انتشارات عازم میباشد، اقبال عازم مدیر مسئول انتشارات عازم میگوید که این بنگاه صنعت چاپ و نشر کتاب در سال ۱۳۷۶هجری شمسی در کابل آغاز به فعالیت نمود و اکنون داری ۱۲۰ کارمند میباشد، این انتشارات در بخش های چاپ،نشر و پخش کتب کار و فعالیت مینماید و دارای عضویت نمایشگاه های داخلی و خارجی مانند: فرانکفورت، آمریکا، کشور های آسیایی و عضویت نمایشگاه کتاب تهران را دارنده میباشد

برای مطالعه داستان الهام‌بخش اقبال عازم، میتوانید فایل های PDF که به سه زبان آماده شده است را دانلود کنید.

حسین کریمی – آذین برند آشنا و مشهور در عرصه دیکوریشن

داستان: 8/10
گام‌های مشترک برای مبارزه با فقر

در بیست سال پسین یکی از تجارت های که توانسته امروزه در کنار شغل های دیگر در مارکیت برای خودش بازار و مشتری داشته باشد کار و بار دیکوریشن میباشد. بیشتر مردم  از این عرصه برای آراستن دفاتر، منازل مسکونی و تجارتی خود از آن بهره می‌جویند و یکی از این شرکت های خوش نام و مشهور در داخل افغانستان آذین دیکور است که توسط حسین کریمی طی سالیان متمادی ایجاد و امروزه برند های دیکوریشن را برای مردم در اقصاء نقاط کشور عرضه میدارد.

برای مطالعه داستان الهام‌بخش حسین کریمی، میتوانید فایل های PDF که به سه زبان آماده شده است را دانلود کنید.

ولی‌الله رحمانی- فردای بهتر برای هرجوان

داستان: 9/10
گام‌های مشترک برای مبارزه با فقر

افغان لایت فرصت یکی از این شرکت های معتبر تحصیلی، مشورتی و ثبت نام بورسیه های بین‌المللی در افغانستان است که توسط جوان فعال افغان ولی‌الله رحمانی در سال ۲۰۱۸ راه اندازی گردیده و در دو نمایندگی در کابل و مزارشریف برای مشتریان خود کار و فعالیت مینماید، این شرکت تحصیلی و مشورتی دارای ۱۶ کارمند برحال میباشد که در بخش های مختلف مشغول فراهم سازی و ارائه خدمات می‌باشد.

برای مطالعه داستان الهام‌بخش ولی‌الله رحمانی، میتوانید فایل های PDF که به سه زبان آماده شده است را دانلود کنید.

نیلوفر یوسفی – جوان توانمند و مبارز

داستان: 10/10
گام‌های مشترک برای مبارزه با فقر

نیلوفر یوسفی دختری توانمند، مبارز و کارآفرین جوان، ۲۳ سال سن دارد و تعلیمات ابتدایی و تحصیلات عالی خود را در شهر کابل به پایان رسانیده است. وی در عرصه توانمند سازی زنان، دختران و دادخواهی از حقوق اولیه آنها با ایجاد نهاد ۵۱ درصد گام برداشت و با راه اندازی کورس های آموزشی مانند؛ خیاطی، سواد آموزی بخش صنایع دستی و ترتیب ماسک های مختلف زمینه کار و فعالیت برای بیش از ۶۰ خانم را مهیا نمود.

برای مطالعه داستان الهام‌بخش نیلوفر یوسفی، میتوانید فایل های PDF که به سه زبان آماده شده است را دانلود کنید.