• +93 20 250 14 20
  • info@aelso.org

سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری | بلخ

AELSO مارس 8, 2021 تازه ترین مطالب

سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری توسط موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان پیرامون نقش‌ کشورهای همسایه در تامین ارزش‌های دموکراسی، رفاه و همدیگرپذیری و تاثیرگذاری آن‌ها در روند صلح افغانستان، به همکاری ریاست اطلاعات و فرهنگ بلخ و سایر اتاق‌های فکری برتر ملی و بین‌المللی در ولایت بلخ برگزار گردید.

جوانان، استادان پوهنتون، محصلان دانشگاه‌ها، اعضای شورای ولایتی، فعالان مدنی و حقوق بشر و فعالان فرهنگی و اجتماعی ولایت بلخ در این سمپوزیم اشتراک نمودند.

در ابتدای برنامه، عبداللطیف بارکزی مسئول‌ رسانه‌های موسسه ایلسو که گردانندگی سمپوزیم را به عهده داشت، حضور اشتراک‌کنندگان و مهمانان را در سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری خیرمقدم و خوش آمدید گفت.

عبداللطیف بارکزی
عبداللطیف بارکزی

سپس عبدالقاهر بهشتی مسئول تحقیق موسسه ایلسو، نقش کشورهای همسایه را در روند صلح افغانستان و تامین ارزش‌های دموکراسی، همدیگرپذیری، رفاه و مبارزه با افراط‌گرایی مهم خوانده و در مورد نقش اساسی کشور پاکستان در فرایند‌های کشور به‌خصوص روند صلح افغانستان صحبت نموده گفت: « بدون شک روند صلح افغانستان در مرحله حساس و سرنوشت‌ساز قرار دارد که تصمیم‌گیری دراین مراحل، سرنوشت بعدی جامعه ما را تعیین می‌نماید، در این تصمیم‌گیری‌ها علاوه بر طرف‌های داخلی، جامعه بین‌المللی، قدرت‌های بزرگ و کشورهای منطقه، نقش همسایه‌های افغانستان هم‌چنان برازنده و مهم است.»

Abdul Qahir Beheshti, head of AELSO’s research department
عبدالقاهر بهشتی

بهشتی افزود: «پاکستان با توجه به سیاست‌های “عمق استراتژیک حداکثری” بیشترین تاثیرگذاری را در میان همسایه‌های افغانستان در روند صلح کشور دارد. به دلیل اینکه شاخص تاثیرگذاری این کشور در فرایندهای کشور برجسته است. پاکستان با داشتن طولانی ترین مرز مشترک با افغانستان، روابط فرهنگی و مذهبی گسترده؛ تربیه افغان‌ها در مدارس پاکستان، نفوذ بر گروه‌های مخالف دولت و تسلط بر شاهرک‌های اقتصادی کشور و نیازمندی افغانستان به پاکستان در بخش صادرات و ترانزیت کالا، جایگاه این کشور را در فرایند‌های سیاسی و اجتماعی افغانستان برجسته می‌سازد. و پاکستان در صورت عملکرد صادقانه، از این شاخص‌ها می‌تواند در راستای تامین صلح، رفاه و همدیگرپذیری در افغانستان استفاده مثبت نماید.»

Abdul Qahir Beheshti, head of AELSO’s research department while addressing the participants...
عبدالقاهر بهشتی

در ادامه برنامه، ریحانه سادات عضو شورای ولایتی بلخ در مورد نقش کشور ایران در روند صلح افغانستان و تامین ارزش‌های انسانی در کشور صحت نموده گفت: «مشترکات فرهنگی و دینی میان ایران و افغانستان، مرز مشترک با افغانستان، همکاری با افغانستان در راستای اتصال منطقه‌ای کشور از مسیر بندر چابهار، و داشتن روابط تاثیرگذار با طالبان، می‌تواند نقش ایران را در روندهای کشور به‌ویژه روند صلح افغانستان برجسته سازد.»

ریحانه سادات؛ عضو شورای ولایتی بلخ
ریحانه سادات؛ عضو شورای ولایتی بلخ

نجیب‌الله سلیمانخیل عضو بورد موسسه ایلسو و از سخنرانان دیگر این سمپوزیم، پیرامون نقش کشور چین در همدیگرپذیری و روند صلح افغانستان صحبت نموده، علاوه کرد که: جایگاه افغانستان در “ابتکار یک کمربند و یک راه”، مهم ارزیابی می‌شود و افغانستان در راستای عملی شدن این برنامه، در نقطه استراتژیک سیاست‌گذاری‌های بزرگ اقتصادی چین قرار دارد. همراهی افغانستان با چین در چنین ابتکارهای بزرگ برای اتصال منطقه‌ای و جهانی، و فعال شدن دستگاه دیپلماسی کشور در راستای سیاست‌گذاری اقتصادی کشور با توجه به منافع ملی افغانستان و برآیند چنین برنامه‌های بزرگ چین، همگرایی و همراهی منطقه‌ای به‌خصوص چین را در روند صلح افغانستان و ثبات در کشور، به همراه خواهد داشت.»

Najibullah Sulaimankhil AELSO’s board member while addressing the participants...
نجیب‌الله سلیمانخیل

در ادامه برنامه‌، سید نوراحمد عظیمی؛ استاد دانشگاه‌، پیرامون نقش همسایه‌های شمالی افغانستان در تامین ارزش‌های دموکراسی، رفاه، همدیگرپذیری در افغانستان و روند صلح کشور صحبت نموده، افزود: همسایه‌های شمالی افغانستان از دوران رئیس جمهور کرزی به اینسو تلاش نموده است که نقش میانجی را در روند صلح افغانستان ایفا نمایند. از سوی هم همسایه‌های شمالی افغانستان با توجه به نیازمندی ترانزیت انرژی آسیای میانه به آسیای جنوبی، به جغرافیای امن افغانستان نیازمند است و تطبیق پروژه‌های بزرگ مثل تاپی را در گروه صلح و ثبات در افغانستان می‌دانند. به همین دلیل، سعی دارند از راه میانجگری و شتاب‌بخشی به روند صلح افغانستان، ارزش‌های همدیگرپذیری، رفاه و دموکراسی در افغانستان نهادینه شود تا انرژی آسیای میانه از مسیر امن و اقتصادی به بازار‌های منطقه صادر شود.»

Sayed Noor Ahmad Azimi; university lecturer while addressing the participants...
سید نوراحمد عظیمی

در بخش پرسش و پاسخ، کارشناسان سمپوزیم جوانان برای صلح وهمدیگرپذیری به سوالات اشتراک‌کنندگان پیرامون نقش مثبت و منفی کشورهای همسایه در روند صلح افغانستان و تامین ارزش‌های جامعه باز در کشور، پاسخ ارایه نمودند.

جریان بحث اشتراک‌کنندگان با کارشناسان
جریان بحث اشتراک‌کنندگان با کارشناسان

بعد از پنل، کار گروپی انجام شد و سپس نمایندگان گروپ‌ها در مورد عوامل افراط‌گرایی در دانشگاه‌ها و جامعه افغانستان و راهکاری‌های مبارزه با آن، دیدگاه و نظریات شانرا ارایه کردند.

جریان کار گروپی
جریان کار گروپی

سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری با اهدای کتاب‌های موسسه برای مهمانان و توزیع تصدیق‌نامه برای اشتراک‌کنندگان، خاتمه یافت.

اهدای کتاب از طرف موسسه توسط عیدالقاهر بهشتی برای استاد عظیمی
اهدای کتاب از طرف موسسه توسط عیدالقاهر بهشتی برای استاد عظیمی