• +93 20 250 14 20
  • info@aelso.org

نشست چای و آزادی پیرامون موضوع آموزش و ترویج ارزش‌های جامعه باز

AELSO دسامبر 4, 2021 تازه ترین مطالب

نخستین برنامه چای و آزادی از سلسله برنامه‌های جدید و کاربردی موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان پیرامون آموزش و ترویج ارزش‌های جامعه باز شامل حقوق بشر، همدیگرپذیری، کثرت‌گرایی، اعتدال‌گرایی و رفاه به همکاری سازمان اجتماعی سفید و رادیو آنلاین راه‌ابریشم موفقانه راه‌اندازی شده و با استقبال جوانان از هرگوشه‌ای جهان همراه بود.

برنامه چای و آزادی با حضور مهمان ویژه برنامه، دکتر محمد میرویس بلخی؛ استاد پوهنتون، گردانندگی محمد خالد رامزی؛ رئیس اجرائیه موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و همراهی سید مصطفی سعیدی؛ رئیس بورد رهبری موسسه ایلسو، اعضای بورد رهبری، مسوولان تحقیق، برنامه و رسانه‌ای موسسه ایلسو، پژوهشگران، اساتید دانشگاه‌ها، فعالان مدنی و حقوق بشر، فعالان فرهنگی و اجتماعی، جوانان و دانشجویان از سراسر جهان، به صورت آنلاین برگزار گردید.

محمد خالد رامزی؛ رئیس اجرائیه موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و میزبان برنامه‌ای چای و آزادی
محمد خالد رامزی؛ رئیس اجرائیه موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و میزبان برنامه‌ای چای و آزادی

در آغاز برنامه، محمد خالد رامزی؛ رئیس اجرائیه موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و میزبان برنامه‌ای چای و آزادی، پیرامون اهداف، کاربرد و نتایج مطلوب احتمالی برنامه، برای اشتراک‌کنندگان و شنوندگان برنامه از طریق رادیو راه ابریشم، صفحات اجتماعی موسسه، معلومات ارایه نموده افزود که این سلسله برنامه‌ها، علاوه بر مباحث کاربردی مجازی، پذیرای مقالات علمی جوانان خواهد بود و نویسندگان مقاله‌ها در برابر مقالات شان بعد از تایید کمیته بررسی مقالات و بخش تحقیق موسسه، حق‌الزحمه مالی نیز دریافت خواهد کرد.

محترم سید مصطفی سعیدی، رئیس بورد رهبری موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان
محترم سید مصطفی سعیدی، رئیس بورد رهبری موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان

در ادامه برنامه، سید مصطفی سعیدی پیرامون موثریت برنامه‌های جدید و کاربردی موسسه برای اشتراک کنندگاه صحبت نموده و از جوانان خواستند که در ترویج و آموزش مولفه‌های همدیگرپذیری، کثرت‌گرایی، تعامل، اعتدال‌گرایی و رفاه با موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان همراه شوند.

در این برنامه روی موضوع” چگونه یک جامعه عمیقاً پارچه شده را متحد کنیم؟ ” با کارشناسی و سخنان ارزشمند دکتر محمد میرویس بلخی؛ استاد پوهنتون و وزیر پیشین معارف کشور بحث و تبادل نظر صورت گرفت.

محترم دکتر محمد میرویس بلخی؛ استاد پوهنتون
محترم دکتر محمد میرویس بلخی؛ استاد پوهنتون

بلخی گفت: “ملت در مفهوم امپریالیزم و سنتی معنای جداگانه داشت اما ملت در مفهوم مدرن و پسامدرن ریشه در نظریه دولت و ملت دارد که دولت‌ها براساس ایجاد و تعریف هویت جمعی و پیوست دادن خرده‌هویت‌ها در یک محور بزرگتر و گسترده‌تر به مفهوم ملت معنا می‌بخشد.

ملت‌های موفق و مدرن در زمان ظهور پدیده‌ای ملت و دولت، خود را با پاردایم جدید ملت و ملت‌سازی وفق دادند و موفقیت امروزی شان ریشه در وفق و توافق دیروز این ملت‌ها دارند. اما در همین زمان مردم افغانستان مصروف سرکوب و ظلم به همدیگر بودند و به پارادایم جدید ملت‌سازی خود را وفق ندادند و به این ترتیب از کاروان ملت‌سازی جهان و مدرن سازی نظام سیاسی، عقب ماندیم.”

دکتر بلخی، عدم درک درست حکومت‌داری و دولت‌داری از سوی کارگزاران سیاسی، مقامات حکومتی و شهروندان، نبود پروژه دوامدار ملت‌سازی در افغانستان، فساد اداری و سازماندهی شده در ادارات دولتی، برجسته ساختن ‌هویت‌های قومی و فرهنگ قوم‌گرایانه و دوگانگی اولویت همکاران بین‌المللی و افغانستان را از عوامل اساسی شکست ملت‌سازی در افغانستان دانستند و یادآورد شدند که به این دلایل هنوز هم ملت واحد و یکپارچه نشده‌ایم.

بلخی افزود:”یکی از عوامل گسست اجتماعی و فروپاشی نظام در افغانستان؛ مشاورین خارجی و یا مشاورین خارج‌‌دیده بودند که درک درست و اساسی از اولویت‌های افغانستان نداشتند؛ اما در هر برنامه ملی تاثیرگذار بودند. لذا به علت عدم درک اولویت‌های افغانستان از سوی همکاران بین‌المللی به‌خصوص مشاوران خارجی؛ کاروان ملت‌سازی به رکود مواجه شد و سرانجام نظام جمهوری اسلامی، فروپاشید.”

وی علاوه نمود که در شرایط گذار و شرایط بحران در نبود نهادهای دولتی و ساختارهای منظم، نقش نهادهای مدنی و اتاق‌های فکری برجسته است و رسالت دارند که در حال گذار، نقش موثر ایفا نمایند. و جای بسا خوشحالیست که: “موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان، سازمان اجتماعی سفید، رادیو راه ابریشم و همکاران شان، احساس مسوولیت نموده و رسالت انسانی خویش را در شرایط دشوار و گذار افغانستان امروز بسوی آینده روشنتر، با استفاده از تکنالوژی مدرن انجام می‌دهد و این کارکردها در شرایط گذار، موثریت و اثربخشی بسیار خوب برای انسجام اجتماعی و همدیگرپذیری در جامعه دارند.”

در ادامه برنامه، دکتر بلخی پنج نکته اساسی را به عنوان راهکارهای بیرون رفت از وضعیت بحران، اثرگذاری جواناندر جامعه و متحد ساختن شهروندان در محور مفهوم ملت بیان نمودند:

  1. هدف داشته باشیم؛ جوانان و شهروندان تاثیرگذار باید هدف مطلوب تعریف نمایند و تعین این اهداف انتزاعی و خیالی نباشد، بلکه با توجه به واقعیت‌های عینی باشد.
  2. اصول رسیدن به هدف؛ تعیین اصول و خطوط اساسی برای رسیدن به هدف تا در راه رسیدن به هدف از مسیر منحرف نشویم. و انسان‌های الگو به دلیل اصول اساسی،از مسیر منحرف نمی‌شوند.
  3. تلاش در راستای رسیدن به هدف: در کنار تعیین هدف و تعریف اصول، تلاش حتمی است، بدون تلاش و پشتکار، به هدف نخواهید رسید. به عنوان مثال، چرچل بعد از چندین بار شکست عمیق سیاسی و اجتماعی، به دلیل داشتن هدف مشخص و اصول تعریف شده و تلاش مداوم، موفق شد.
  4. فرهنگ مداخله‌گرایانه را کنار بگذاریم؛ با وجود سیر سریع دولت‌های به سوی همبستگی، همدیگرپذیری و کثرت‌گرایی، هنوز افغان‌های هستند که علی رغم زندگی در قلب کشورهای مدرن و موفق، به مداخله‌های قوم‌گرایانه و سنتی در جغرافیای افغانستان دست دارند و حتی در تعیین یک امام مسجد؛ عنصر زبان و قوم را لحاظ می‌کند. بنابراین جهت همگام شدن با دنیای امروز و ارزش‌های نوین، فرهنگ قومی و سنتی را کنار گذاشته و فرهنگ همدیگرپذیری و کثرت‌گرایی را الگو قرار دهیم تا هدف اساسی ملت واحد در افغانستان نایل شویم.
  5. روی‌کرد حل مشکل داشته باشیم؛ اگر هرکدام از ما گوشه‌ای از مشکلات کوچک افغانستان را برطرف کنیم، سرانجام بر تمام مشکلات در کشور فایق می‌آیم و به این ترتیب نقش موثر خویش را حیات اجتماعی و سیاسی کشور به خوبی انجام داده‌ایم.

در ادامه برنامه، اشتراک کنندگان، سوالات و نظریات شانرا پیرامون شکاف‌های اجتماعی، نقش دستگاه‌های قدرت در گسست اجتماعی…. مطرح نموده و دکتر بلخی به سوالات اشتراک‌کنندگان پاسخ‌های علمی و کاربردی ارایه نمود.

برنامه چای و آزادی که دارای بیشتر از 100 تن اشتراک کننده از طریق اپلکیشن زووم، صدها تن از طریق صفحات اجتماعی ما و هزاران تن از طریق رادیو آنلاین راه ابریشم داشت، با ارایه گام‌های بعدی شامل نوشتن مقالات، ارسال نظریات از سوی جوانان و بازتاب و نشر این مقالات از طرف موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان، توسط محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه و میزبان برنامه چای و آزادی، خاتمه یافت.

برای تماشای جریان مکمل این نشست، اینجا کلیک کنید.