• +93 20 250 14 20
  • info@aelso.org

سمینار آزادی و اقتصاد | بامیان

AELSO اکتبر 11, 2022 تازه ترین مطالب

سلسله سمینارهای علمی و کاربردی آزادی و اقتصاد (Freedom & Economics Seminar) پیرامون موضوعات آزادی، توسعه اقتصادی، کارآفرینی و رفاه به ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) به همکاری موسسه تحصیلات عالی بامیکا با اشتراک استادان دانشگاه، کارشناسان، محصلان و جوانان در شهر بامیان برگزار شد.

در این سمینار؛ اشتراک‌کننده‌گان درباره ارزش‌های آزادی، اندیشه‌های توسعه اقتصادی، نقش آزادی بیان در توسعه اقتصادی، چالش‌ها و فرصت‌های کارآفرینی در افغانستان، چالش‌های اقتصادی افغانستان و راهکارهای بیرون‌رفت، بحث و تبادل نظر نمودند.

محمد حنیف فرزان؛ رئیس هیئت مدیره‌ی موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO)
محمد حنیف فرزان؛ رئیس هیئت مدیره‌ی موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO)

محمد حنیف فرزان؛ رئیس هیئت مدیره‌ی موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) در مورد کارکردها و چشم‌انداز موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان در مورد آزادی و اندیشه‌های اقتصادی صحبت نموده افزود: “ولایت بامیان یکی از شهرهایی است که به دلیل برخورداری از آثار باستانی فراوان شهرت جهانی دارد. به سلسله ابتکارات خویش ایلسو در چشم‌انداز استراتژیک‌اش، در نظر دارد تا کمپ‌ ملی کارآفرینی را در سراسر کشور برگزار نماید. کمپ‌ ملی کارآفرینی؛ نماد تبدیل علم و دانش به صنعت است. این کمپ‌ ملی با هدف توسعه اقتصادی، اشتغال‌زایی و كارآفرينی ايجاد می‌شود تا جوانان از ولایات مختلف با استفاده از مشوره‌های سودمند كارشناسان مراحل تجاری‌سازی و كاربردی‌سازی طرح‌ها را فراگيرند. اکنون فرصت آنست تا شما جوانان کوشا، نام زیبای بامیان را با طرح‌های سازنده خویش ورد زبان‌ها نموده و مقام طلایی این کمپ بزرگ ملی را کسب نمایید. ایلسو طرح‌های سازنده شما را برای رسیدن به یک افغانستان صلح‌آمیز و مرفه، مورد حمایت همه‌جانبه قرار خواهد داد.”

قدرت‌ الله رها؛ رئیس موسسه تحصیلات عالی بامیکا
قدرت‌ الله رها؛ رئیس موسسه تحصیلات عالی بامیکا

قدرت‌ الله رها؛ رئیس موسسه تحصیلات عالی بامیکا، پیرامون نقش پوهنتون‍ها در ترویج مولفه های آزادی و توسعه اقتصادی صحبت نموده گفت: “پوهنتون‍ها مرجع تولید و رشد اندیشه‌های توسعه محسوب می‌شود. شاخص اقتصاد در بستر آزادی فردی و اجتماعی رشد نموده و بنیاد اساسی برای پیشرفت جوامع تلقی می‌گردد. در رشد اقتصادی متغییرها از نظر کمی مدنظر است، لذا به صراحت می‌توان گفت؛ رشد اقتصادی یک پارامتر کمی است. اما در توسعه اقتصادی متغیرها از نظر کیفی مدنظر است لذا توسعه در واقع تغییرات کیفی یک جامعه را بیان می‌کند که برآیند آن می‌تواند، در رشد تبلور یابد. بانوان در بامیان، در چند سال گذشته در سکتور آموزش نیز رشد قابل ملاحظه‌ای داشته‌اند. راه رسیدن به آزادی و اقتصاد توسعه‌یافته نیازمند تحقیق و پژوهش کاربردی است. آموزش مبتنی بر نتایج در قسمت سهم دادن فعال برای دانشجویان کمک می‌کند تا دانشگاه‌ها به‌عنوان هسته‌ی مرکزی در ترویج مولفه های آزادی و توسعه اقتصادی نقش اساسی را ایفا کند.”

فیروزالدین مرادی؛ معاون علمی موسسه تحصیلات عالی بامیکا
فیروزالدین مرادی؛ معاون علمی موسسه تحصیلات عالی بامیکا

فیروزالدین مرادی؛ معاون علمی موسسه تحصیلات عالی بامیکا، در مورد آزادی رسانه‌ها و نقش اطلاعات در توسعه اقتصادی چنین ابراز نظر نمود: ” ظرفیت و تلاش زمینه‌ساز توسعه است. در جوامع امروزی، گردش اطلاعات به‌عنوان عامل اساسي و زيربنايى در ايجاد دانايي و افزايش دانش جامعه نقش مهمى ايفاء می‌نمايد و باعث تحولاتى بنيادى در اركان اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي كشورها مى‌شود. رسانه به‌عنوان یکی از مهم‌ترین ارکان‌های توسعه به‌حساب می‌رود. از وظایف اساسی رسانه‌ها می‌توان به؛ تقویت اندیشه‌های توسعه در میان جوامع و معرفی الگو‌های موفق اشاره کرد. اشکال متعدد رسانه‌ها می‌تواند زمینه‌ساز رشد و توسعه جوامع محسوب شود.”

علی جان فهیم؛ معاون تحقیقات علمی موسسه تحصیلات عالی بامیکا
علی جان فهیم؛ معاون تحقیقات علمی موسسه تحصیلات عالی بامیکا

علی جان فهیم؛ معاون تحقیقات علمی موسسه تحصیلات عالی بامیکا، درمورد چالش‌های اجتماعی و اقتصادی در افغانستان و راهکارهای بیرون‌رفت صحبت نموده افزود: “جامعه متشکل از چهار عنصر اساسی؛ سیاست، اقتصاد، فرهنگ و آموزش می‌باشد‌. از چالش‌های عمده جامعه امروزی می‌توان به ناامیدی، فقر، بیکاری و فرار مغز‌ها اشاره نمود. در شرایط کنونی ۲۵ میلیون از شهروندان افغانستان در فقر زندگی می‌کند بدین ملحوظ برای بیرون‌رفت از وضعیت موجود لازم است تا بستر اطمینان برای فعالیت‌های سرمایه‌گذاری هموار شده و سهولت‌های بیشتر در سرمایه‌گذاری‌ها مهیا شود تا چرخه‌ی اقتصادی فعال و فقر و گرسنه‌گی کاهش پیدا نماید.”

هادی میرزایی؛ رئیس دانشکده اقتصاد موسسه تحصیلات عالی بامیکا
هادی میرزایی؛ رئیس دانشکده اقتصاد موسسه تحصیلات عالی بامیکا

هادی میرزایی؛ رئیس دانشکده اقتصاد موسسه تحصیلات عالی بامیکا، درمورد فرصت‌ها و چالش‌های کارآفرینی در افغانستان صحبت نموده افزود: “کارآفرین کسی است که یک مدل تجارت را توسعه می‌دهد، نیازهای بازار را شناسایی کرده و براساس نیاز جامعه کالا و خدمات را ارائه می‌کند. کارآفرین باید ابتکار عمل داشته باشد و یک ایده تغییر یا یک مفهوم بالقوه جدید را که می‌تواند در بازار موفق شود، معرفی کند. سرمایه‌گذاران معمولاً تمایل به سرمایه‌گذاری در ایده‌ها و مفاهیمی دارند که احساس می‌کنند بازدهی کافی برای سرمایه و سرمایه‌گذار خود را ایجاد می‌کنند و از ‌این‌رو، کارآفرین نیاز به یک ایده واقعاً ابتکاری برای سرمایه‌گذاری جدید دارد. یکی از مهم‌ترین چالش‌های کارآفرینی که کارآفرین‌های جوان را تهدید می‌کند مدیریت زمان است. داشتن استراتیژی بازاریابی، به‌کارگیری بهترین نوع بازاریابی و ایجاد تیم دو فکتور اساسی و مهم برای انکشاف تجارت‌های کوچک محسوب می‌شود.”

در بخش تریبون آزاد (Open Mike)، اشتراک‌کننده‌گان برنامه در مورد آزادی، توسعه اقتصادی، شرایط اقتصادی در افغانستان و راهکارهای بیرون‌رفت از آن دیدگاه‌های خود را شریک ساختند و برای پرسش‍های شان از سخنران‌های برنامه پاسخ دریافت نمودند.

Mohammad Ali Durabi; participant of Freedom & Economics Seminar
محمد علی درابی، اشتراک‌کننده سمینار آزادی و اقتصاد

محمد علی درابی، اشتراک‌کننده سمینار آزادی و اقتصاد در ولایت بامیان گفت: ” الگوهای اقتصادی برمبنای ارزش‌های جامعه زمینه ساز و بستر برای رسیدن به توسعه است. از جمله راهکار‌های موثر برای بیرون‌رفت از شرایط اقتصادی کنونی میتوان به استفاده موثر از منابع طبیعی، مدیریت آب‌های کشور، اعمال سیاست‌های کارآمد اقتصادی، وصل شدن به کشور‌های منطقه و توجه به سکتور اقتصادی اشاره کرد.”

Shahr Bano Javadi; another participant of Freedom & Economics Seminar
شهربانو جوادی، یکی دیگر از اشتراک‌کننده‌گان سمینار آزادی و اقتصاد

شهربانو جوادی، یکی دیگر از اشتراک‌کننده‌گان سمینار آزادی و اقتصاد در ولایت بامیان گفت: “قانون چوکاتی است که انسا‌ن‌ها در درون آن ملزم به حرکت اند. جامعه برای این‌که بتواند ادامه پیدا کند به نظم نیاز دارد. عدم تطبیق قانون و نظارت از تطبیق آن از جمله چالش‌های بنیادی در حکومت قبلی بود. کارآفرین بودن یعنی،‌ توانا بودن در کشف و ارزیابی فرصت‌ها، جمع‌آوری منابع لازم و عمل کردن به گونه‌ای که از فرصت بهره‌برداری شود. کارآفرینی در افغانستان به‌شکل مقطعی بوده ولی برای رسیدن به توسعه اقتصادی و بیرون‌رفت از وضعیت موجود نیاز است تا کارآفرینی به شکل دوام‌دار باشد.”

عبدالقاهر بهشتی؛ رئیس عمومی برنامه‌های موسسه AELSO
عبدالقاهر بهشتی؛ رئیس عمومی برنامه‌های موسسه AELSO

عبدالقاهر بهشتی؛ رئیس عمومی برنامه‌های موسسه AELSO در جمع‌بندی سمینار آزادی و اقتصاد گفت: “برنامه امروز مقدمه‌ای برای برنامه‌های بزرگ آینده است. تنها از طریق بهبود تدریجی نمی‌توان مسائل جدی و عمیق اقتصادی یک جامعه را برطرف کرد. بسیاری از جوامع توسعه نیافته یا در حال توسعه، از مشکلات عمیقی نظیر بی‌کاری، فقر، فقدان امنیت اقتصادی و غذایی رنج می‌برند. رشد اقتصادی منجر به بهبود کمی این شاخص‌ها با سرعت رشد نامناسب می‌شود. برای برطرف کردن مشکلات و هم‌چنین بهبود کیفیت زندگی، ما نیازمند ایجاد زیرساخت‌های نوین هستیم. برنامه توسعه اقتصادی مناسب برای اقتصاد کشور به‌عنوان یک دورنمای جامعی از سیاست‌گذاری مستقیم برای رشد اقتصادی و شناسایی راهبردها، برنامه‌ها و پروژه‌های قابل اجرا با تمرکز بر ظرفیت‌های محلی، منطقه‌ای و بین‌المللی را شامل می‌شود. بنابراین به عنوان کلام آخر باید به این موضوع در برنامه‌ریزی توسعه اقتصادی توجه کرد که دید همه‌جانبه و رقابتی هم‌زمان با بهره‌گیری منعطف از فرصت‌ها و تهدید‌ها می‌تواند راهکار خوبی جهت برنامه‌ریزی توسعه اقتصادی در کشور باشد.”

سمینار آزادی و اقتصاد با توزیع تصدیق‌نامه برای اشتراک کنندگان و گرفتن عکس گروهی به اتمام رسید.

به‌سوی افغانستانِ آزاد و مرفه

دیپارتمنت نشرات و ارتباطات