سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری| بدخشان
چهارمین دور سمپوزیوم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری زیر عنوان ” نقش علمای دینی در ترویج ارزشهای کثرتگرایی و همدیگرپذیری در میان جوانان افغانستان ” از سوی موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) با همکاری سایر سازمانهای برجسته ملی و بینالمللی در شهر فیضآباد مرکز ولایت بدخشان برگزار شد.
در چهارمین دور سمپوزیوم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری در بدخشان، تعداد از علمای دینی، استادان دانشگاه، فعالان مدنی، فعالان حقوق بشر و دانشجویان، اشتراک نموده بودند.
در این برنامه، پوهنمل صنعتالله جویا، رئیس دانشکده شرعیات دانشگاه بدخشان و عضو شورای علما، سبحانالله بهلول، پژوهشگر علوم دینی، سید نورالله باعث، رئیس نهاد اندیشهی خلاق برای تغییر، صیاد نبیزاده، حقوقدان، عبدالصمد نظری، استاد دانشگاه و وسیع الله نوری به نمایندگی از دانشجویان، در مورد ترویج ارزشهای کثرتگرایی و همدیگرپذیری در میان جوانان افغانستان، به گونهی مفصل بحث نموده، راهحل چالشهای کنونی کشور را در ترویج و آموزش ارزشهای کثرتگرایی و همدیگرپذیری در جامعه دانستند.
سخنرانان این محفل علمی تاکید کردند که نسل جوان افغانستان، سرمایهی بزرگ این کشور اند و بایستی کثرتگرا و همدیگرپذیر باشند تا جامعهی افغانستان را به سوی همبستگی، صلح و رفاه رهنمون شوند.
پوهنمل صنعت الله جویا، رئیس دانشکده شرعیات دانشگاه بدخشان که سخنران اصلی این محفل علمی بود، گفت که نقش علمای دینی در همه عرصهها برجسته است و در یک جامعهی مذهبی، علما از تواناییهای ویژهای برخوردار اند.
موصوف تاکید کرد که اگر علما رسالتشان را به گونهی احسن ادا کنند، میتوانند که رهنمای خوبی برای جوانان کشور باشند و این نسل را به سوی وحدت و همبستگی رهنمون شوند.
این عالم دینی افزود که کثرتگرایی یک موضوع جدید نیست و سابقهی طولانی دارد.
استاد جویا اضافه کرد که : «زندگی عملی پیامبر اکرم ص الگویی خوبی برای ما است، پیامبر ص در دوران حیاتش با یهود و مشرکین پیمان امضا کرد و همه در جامعه زندگی مسالمتآمیز و آبرومندی داشتند. لذا تحمیل اندیشه بر دیگران در دین مقدس اسلام مردود و ناپسند است و ما مسلمانان مسئول و مکلف هستیم که دیگران را فقط به دین خود دعوت کنیم.»
وی گفت که : «حتی یکی از اهداف جهاد، مساعد ساختن زمینهی عبادت برای پیروان سایر ادیان است و در چتر اسلام زمینهی اندیشیدن و عبادت برای دیگران کاملا مساعد است.»
رئیس دانشکدهی شرعیات دانشگاه بدخشان بیان داشت که در سایهی اسلام، جان، مال و آبروی همه اعم از مسلمان و غیر مسلمان مصئون است.
وی همدیگرپذیری را بهترین راهحل در وضعیت کنونی دانست و افزود که : «جوانان کشور بایستی با توجه به رهنماییهای دین مقدس اسلام، به همدیگر خود احترام داشته باشند و برای کشور خود، فعالیتهای منظم و سازماندهی شده انجام دهند.»
سخنرانان دیگر برنامه نیز در مورد موضوعات مختلف همچون: نقش علما در ترویج و آموزش ارزشهای کثرتگرایی، صلح، همدیگرپذیری و مبارزه با افراطگرایی، در میان جوانان بحث نموده، تاکید کردند که جوانان کشور بایستی هوشیار و آگاه باشند و با همدلی و همبستگی کشورشان را آباد نمایند.
سخنرانان، تنوع و تعدد قومی، زبانی، مذهبی و … را در جامعهی انسانی، اصل دانسته تاکید کردند که این تنوع و تعدد، نباید باعث فاصله میان جوانان شوند.
چهارمین دور سمپوزیم، جوانان برای صلح و همدیگرپذیری در بدخشان، با کارهای مشارکتی و پاسخ به پرسشها پیرامون نقش علما در ترویج ارزشهای کثرتگرایی و همدیگرپذیری میان جوانان افغانستان، پایان یافت.