اولین دور سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری پوهنتون البیرونی|کاپیسا

AELSO نوامبر 17, 2020 تازه ترین مطالب

اولین دور سلسله سمپوزیم‌های جوانان برای صلح و همدیگر پذیری به ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) با همکاری پوهنتون البیرونی  در مرکز ولایت کاپیسا برگزار گردید.

در این سمپوزیم، جوانان، استادان پوهنتون، محصلان دانشگاه‌ها، فعالان مدنی و حقوق بشر و فعالان فرهنگی و اجتماعی از ولایات پنجشیر، پروان و کاپیسا اشتراک نمودند.

سخنرانان و اشتراک‌کنندگان برنامه پیرامون نقش جوانان در آموزش و ترویج ارزش‌های صلح، رفاه و همدیگرپذیری و ختم جنگ بحث‌های همه‌جانبه نموده و فرهنگ همدیگرپذیری را برای تامین صلح و پایان جنگ، موثر عنوان کردند.

Participants of the symposium...
جمع از اشتراک کنندگان در این سمپوزیم

استاد نجیب الله مجددی، استاد پوهنځی حقوق و علوم سیاسی دانشگاه البیرونی، در مورد رابطه‌ی جوانان، صلح، رفاه و همدیگرپذیری صحبت نموده گفت: ” افغانستان از معدود کشورهای است که بیشترین نیروی جوان را داراست که این به ذات خود یک فرصت استثنایی و ظرفیت خوب برای ترویج لیبرال دموکراسی در افغانستان است اما به دلیل عدم مدیریت درست، این فرصت ‌(نیروی جوان) به یک چالش مبدل شده است. به گونه مثال اکثر جریان‌های افراطی که در مقابل نظام امروزی قرار دارند، در نتیجه‌ای عدم مدیریت درست و به موقع نیروی جوان است، که این کار باعث سهولت در جذب جوانان توسط گروه‌های افراطی شده و چالش‌های بزرگ را در جامعه به‌وجود آورده است.”

آقای مجددی در هنگام سخنرانی‌شان
آقای مجددی در هنگام سخنرانی‌شان

مجددی افزود: “در شرایط امروزی، اگر قرار باشد ابتدایی‌ترین کاری برای تامین صلح انجام دهیم باید نخست منحیث یک شهروند مسوول مسوولیت فردی مان را برای تامین این پدیده نیک انجام دهیم و تغییر را از خود آغاز نماییم.

وی نیز افزود: متاسفانه امروز نه تنها حمایت از همچنین برنامه‌ها  وسمپوزیم ها در ولایت کاپیسا وجود ندارد بلکه مانعی نیز غرض تخریب آن ایجاد می‌کنند. اما با ابراز تشکری از ایلسو خواستار برگزاری هر چه بیشتر همچو برنامه‌ها شدند. دقیقا چنین برنامه‌ها راه‌ها را برای فرصت‌های کلان باز می‌کند.

پوهنیار فرهاد احمد حقبین، سخنران دیگر این برنامه، درمورد مسوولیت فردی یک شخص در رابطه به تامین صلح و پیش زمینه این پدیده صحبت نموده گفتند : ” نیاز نیست که خودمان را تغییر دهیم باید همان چیزی که هستیم بمانیم ولی واقعا چیزی که هستیم به لحاظ ماهیت آن نیز باید همینگونه بمانیم و از داشتن حق آزادی بیان خویش به درستی استفاده نماییم.”

آقای حقبین هنگام سخنرانی‌شان
آقای حقبین هنگام سخنرانی‌شان

آمر ارتقای علمی پوهنتون البیرونی یکی دیگر از سخنرانان در رابطه به اهمیت و جایگاه صلح صحبت نموده فرمودند: ” صلح یک عقیده است ولی با ذهنیت‌های متفاوت. بناءً نیاز است با شریک ساختن مشترکات برای طرفین اقدامات عملی صورت بگیرد و در سدد مشترک ساختن و ایجاد دیدگاه واحد برای این عقیده مقدس باشیم.”

Mr. Mujadadi while addressing the participants...

در بخش دوم سمپوزیم، به اشتراک کنندگان برنامه، فرصت اظهار نظر داده شد تا دیدگاه‌های شان را پیرامون نقش جوانان در ترویج کثرت‌گرایی و مبارزه با افراط‌گرایی و بهتر سازی آینده افغانستان که در آن ارزش‌های صلح، رفاه و همدیگرپذیری تامین باشد، مطرح نمایند.

احمد الیاس به نمایندگی از اشتراک کنندگان پروان در برنامه، گفت: تفسیر نادرست از اسلام، درآمیختن و ترکیب نمودن توهمات بومی با دین اسلام، نبود تفکر ملی در محیط‌های آموزشی و بی‌خبری از فرهنگ اصیل کشور، زمینه ساز ترویج افراط‌گرایی و تفکرهای تندروانه در افغانستان شده است.

پوهنیار وسیم آرین به نمایندگی از جوانان و دانشجویان کاپیسا با سپاسگزاری از موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان خواهان برنامه‌های بیشتر برای ولایت کاپیسا شد و بخاطر برگزاری چنین برنامه‌ها گفت: “با چنین برنامه‌های باید پایه‌ اتحاد و همبستگی را مستحکم نمائیم. و از نخبگان کشور برای مدیریت و رهبری فرایندهای بزرگ مانند صلح استفاده نمائیم و منحیث جوانان مملکت رسالت خویش را در ترویج اندیشه‌های مدارا و صلح ادا نمائیم.”

مصطفی علی‌زایی به نمایندگی از اشتراک‌کنندگان ولایت پنجشیر گفت: “نباید همه چیز را از دید دین؛ افراطی معرفی نمود و روایات ما از دین باید واقعی باشد که خدا ناخواسته یک بار دیگر شاهد کشتار مردم و جوانان نباشیم.”

Participants of the symposium...

همچنان سوسن اندر محصل دانشگاه البیرونی یکی دیگر از اشتراک‌کنندگان روی اتفاق و همدلی صحبت نموده گفتند : “جوانان باید دست به دست هم داده و برای آبادانی وطن با هم مشترکا کار نماییم که این وطن و ساکنین آن تشنه ترین مردمان رو ی  زمین برای صلح است.”

در ادامه برنامه، اشتراک کنندگان به چهار گروپ تقسیم شده و پیرامون عوامل افراط گرایی در دانشگاه‌ها، راه‌ها مبارزه با آن،  چگونگی ترویج همدیگرپذیری در جامعه و  نقش همدیگرپذیری در تامین صلح و آوردن رفاه در افغانستان بحث و تبادل نظر نموده و نتایج کار گروپی را ارایه نمودند.

سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگر پذیری با جمع‌بندی حزب الله احمدزی به پایان رسید و چند نکته را به عنوان نتایج این سمپوزیم ارایه نمودند:

  1. افغانستان از معدود کشورهای جهان است که دارای نیروی جوان بوده که این ویژگی، خود یک ظرفیت بالقوه خوب برای ترویج لیبرال دموکراسی در کشور است، اما به دلیل عدم مدیریت درست، این فرصت به چالش مبدل شده است.
  2. برای بهتر مدیریت کردن ظرفیت نیروی جوان کشور، نیاز است تا خود جوانان در سطح تصمیم‌گیری‌ها دخیل باشند.
  3. همدیگرپذیری را با توجه به تفاوت دیدگاه‌ها و عقاید اعضای جامعه، در کشور ترویج نمائیم.
  4. همینکه خواهران و برادران ما زیر یک سقف جمع شده اند و آزادانه ابراز نظر می‌کنند نماد از همدیگر‌پذیری بوده و پیش زمینه‌ای برای صلح در کشور است.
  5. بینش، روش و دانش باید مرحله به مرحله صورت گیرد. دانش بدون بینش و روش منجر به تفکر‌های افراطی خواهد شد.

قرایت های افراطی از دین نباید شود و یکبار دیگر هزارها جوان به خاک کشانیده نشوند.

این سمپوزیم با اهدای تصدیق‌نامه به اشتراک کنندگان به‌صورت موفقانه به پایان رسید.

هنگام اهدای تصدیق‌نامه به اشتراک‌کنندگان.