سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری | ننگرهار
دور سوم سمپوزم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری به ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان(AELSO) و با همکاری سازمانها واتاقهای فکری برجسته ملی و بینالمللی پیرامون موضوع چالشهای فراراه آموزش و ترویج ارزشهای دموکراسی، حقوق بشر و مبارزه با افراطگرایی، در ولایت ننگرهار برگزار گردید.
در این سمپوزیم، جوانان، محصلان، استادان دانشگاه/پوهنتون، فعالان مدنی و حقوقی بشر، و فعالان اجتماعی و فرهنگی دورهم آمده باهم پیرامون موضوع برنامه، عوامل و راهکارهای مبارزه با افراطگرایی در پوهنتونها و جامعه افغانستان با همدیگر بحث و تبادل نظر نمودند.
در ابتدای برنامه رستم جلالزی، در مورد فعالیتها و دستآوردهای موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان معلومات ارایه نموده و در مورد اهداف برگزاری سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری و نقش آن در راستای مبارزه با افراطگرایی، برای اشتراککنندگان توضیحات لازم را بیان کرد.
بخش پنل اختصاصی سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری، با حضورداشت، استاد سید عباس سادات و استاد جمیل پوپلزی؛ استادان پوهنتون ننگرهار، سونیکا آرین؛ فعال صلح و سید ایاز میوند؛ مسئول تقویت حکومتداری محلی، به مدیریت وحیدالله راشد؛ مسئول ولایتی موسسه، دایر گردید.
سخنرانان برنامه پیرامون چالشهای آموزش و ترویج ارزشهای دموکراسی، حقوق بشر و مبارزه با افراطگرایی صحبت نمودند. سید عباس سادات؛ استاد پوهنتون ننگرهار و از سخنرانان این سمپوزیم پیرامون این چالشها صحبت نموده افزود: « ناامنی، مشکلات اقتصادی جامعه، عدم توانایی برای ادامه تحصیلات عالی، محیط نامناسب درسی در مکاتب و پوهنتونها، ضعفهای مدیریتی در محیطهای اکادمیک، از عوامل عمده و چالشهای اساسی فراراه ترویج ارزشهای دموکراسی، حقوق بشر و همدیگرپذیری است و این چالشها زمینه را برای افراطگرایی فراهم نموده است.»
در ادامه، سید ایاز میوند؛ مسئول تقویت حکومتداری محلی پیرامون نقش حکومتداری محلی در ترویج ارزشهای دموکراسی، حقوق بشر و مبارزه با افراطگرایی صحبت نموده گفت: « شنیدن صدای مردم و تقویت ظرفیت ادارات محلی، استخدام جوانان با ظرفیت در ادارات دولتی، فراهمسازی زمینه کاری برای جوانان، کار روی ظرفیت و افکار جوانان؛ این همه می توانند در ترویج ارزشهای جامعه باز بهخصوص ارزشهای دموکراسی، حقوق بشر و مبارزه با افراطگرایی نقش مهم و کاربردی داشته باشند. عدم توجه به این شاخصها در حکومتداری محلی، ممکن است زمینه را برای افراطگرایی و ایجاد چالش فراراه ارزشهای جامعه باز فراهم نماید.»
سپس استاد جمیل پوپلزی؛ استاد پوهنتون ننگرهار پیرامون موضوع صحبت نموده علاوه کرد که: « نبود زمینه برای ایجاد سازگاری میان ارزشهای اسلامی و حقوق بشری، چالش اصلی را فراراه ترویج این ارزشها فراهم نموده و فضای افراطگرایانهای اجتماعی را در برابر این ارزشها شکل داده است. لذا رویکر موسسه ایلسو که سازگاری میان ارزشها را ترویج میکند، میتواند در از بین بردن این چالشها و مبارزه با افراطگرایی در جامعه موثر واقع شود.»
در ادامه برنامه، سونیکا آرین؛ فعال صلح، پیرامون ترویج ارزشهای حقوق بشری و مبارزه با افراطگرایی صحبت نموده افزود: « ترویج ارزشهای حقوق بشری و ایجاد تفکر مبارزه با افراطگرایی در جامعه افغانستان که در حالت جنگی قرار دارد، مسیر دشوار اما ممکن است. در ترویج این ارزشها؛ مسئولیتپذیری فردی شهروندان و خانوادهها میتوانند اثرگذار باشد. و در کنار آن آگاهیدهی عامه، تطبیق قوانین و سپردن کار به اهل کار، فرصت بیشتر را برای ترویج این ارزشها فراهم میکند. اما در صورتیکه شهروندان مسئولیت فردی و خانوادهها مسئولیت اجتماعی خویش را در قبال فرزندان خود ادا نکند، ترویج این ارزشها و مبارزه با افراطگرایی به چالش مواجه خواهد شد.
در بخش پرسش و پاسخ؛ اشتراک کنندگان برنامه علاوه به سوالات، دیدگاه مختلف و متضاد شان را پیرامون ارزش های دموکراسی، حقوق بشر و مبارزه با افراطگرایی مطرح نمودند که از سوی کارشناسان پنل به سوالات آنها پاسخهای قناعتبخش ارایه گردید و در راستای تعدیل افکار افراطگرایانه و متضاد برخی از اشتراککنندگان که نشان دهندهای ضدیت آنها با ارزشهای جامعه باز، بهخصوص حقوق بشر، دموکراسی و کثرتگرایی بودند؛ دلایل مستدل مطرح گردید و همچنان منابع معتبر علمی جهت روشنگری اذهان آنها به معرفی گرفته شد.
در ادامه برنامه، اشتراککنندگان سمپوزیم جوانان، پیرامون عوامل افراطگرایی در جامعه و دانشگاههای افغانستان باهم بحث و تبادل نظر نموده و با توجه به عوامل مورد نظر، راهکارهای مبارزه با افراطگرایی را نیز مطرح نمودند.
سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری توسط استاد سادات و استاد پولزی جمع بندی شده و با توزیع تصدیقنامهها و اخذ عکس گروهی به پایان رسید.