سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگر پذیری | ولایت هرات
سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری توسط موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان، موسسه تحصیلات عالی کهکشان شرق و سازمان اجتماعی سفید در ولایت هرات برگزار گردید.
جوانان، استادان پوهنتون، محصلان دانشگاهها، فعالان مدنی و حقوق بشر و فعالان فرهنگی و اجتماعی ولایات هرات با استقبال بینظیر از این برنامه، به گونه گسترده در سمپوزیم اشتراک نمودند.
در ابتدای برنامه، احمد ستاری رئیس موسسه تحصیلات عالی کهکشان شرق، حضور شکوهمند اشتراککنندگان و مهمانان را در سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری خیرمقدم و خوش آمدید گفت.
سپس رحمت الله نبیل رئیس پیشین امنیت ملی در باره پروسه صلح و وضعیت کنونی کشور صحبت نموده افزودند: “جوانان و مردم افغانستان باید از وضعیت موجود در کشور آگاه باشند. و باید همه بدانند که پشت پرده مذاکرات صلح چی میگذرد؟! جوانان باید آگاهانه دنبالهرو افراد و جریانات باشند و نباید از احساسات و انرژی شان سوی استفاده گردد.”
در ادامه اشتراک کنندگان چندین سوال در مورد آینده کشور و چگونکی وضعیت موجود از رحمت الله نبیل پرسیدن که جناب ایشان چنین جواب دادند:
” گروه های داعش و القاعده برای کشورهای غربی؛ گروههای تروریستی به حساب میآید و همیشه گفته اند که گروه طالبان هیچ ضرری به منافع کشورهای ما ندارد، به همینخاطر گروه طالبان را مدنظر ندارند و نداشتند و به همین دلیل مخالفتهای درون حکومتی و حضور امریکا در افغانستان باعث شد تا امریکا با طالبان مذاکره نماید و مذاکرات بیشتر به نفع امریکاییهاست نه حکومت افغانستان. و پاکستان نیز به عنوان یک کشور مداخلهگر از این وضعیت موجود استفاده نموده و استفاده خواهد کرد.”
نبیل افزود: ” مقامات امریکایی همواره در مصاحبههای خود گفته اند که گروه طالبان یک گروه سیاسی است و جنگ با این گروه موضوعات داخلی افغانستان است و باید خود شان با هم حل نمایند که متاسفانه این کار باعث گردید تا اداره ترامپ امتیازات بیشتر برای طالبان دهد که حتی آزادی چند هزار طالب باعث تشدید جنگ در افغانستان گردید و ما مردم افغانستان باید جبران نماییم.”
به نظر رحمت الله نبیل تا تشکیل حکومت جدید بایدن: ” طالبان خشونتها را در افغانستان افزایش میدهند تا بعدا بتوانند از آنها امتیازگیری نمایند. و اگر وضعیت به همین منوال ادامه پیدا کند سناریوی جنگهای داخلی دوباره تکرار خواهد شد. و نباید اجازه دهیم که این سناریو تکرار گردد چون اگر دوباره جنگ داخلی تشدید گردید، شاید وقت به پشیمانی هم پیدا نکنیم.”
در ادامه برنامه، پنل سمپوزیم جوانان با حضور استاد عقیل یوسفی، استاد دکتر احمد ارشاد خطیبی، استاد دکتر داوود عرفان و استاد فردینا سروش برگزار گردید و اعضای پنل در باره نقش کشورهای همسایه در روند صلح افغانستان صحبت نمودند.
داکتر احمد ارشاد خطیبی استاد علوم سیاسی نقش کشور چین را در پروسه صلح افغانستان مثبت خوانده افزودند:”از دیدگاه واقعگرایان همیشه کشورها بر مبنای منافع ملی خود رفتار میکنند؛ این دولتمردان بیشتر منافع ملی خود را مدنظر میگیرند نه اینکه مانند دولتمردان کشور ما بیشتر به فکر منافع شخصی و قومی خود باشند.”
خطیبی علاوه نمود: “جنگ افغانستان از طرف کشورهای همسایه مدیریت میگردد چون منافع بیشتر شان در جنگ افغانستان است و بعضی شان طرفدار صلح هستند چون منافع شان در صلح و آرامی در افغانستان است که چین از جمله کشورهای است که منافع اقتصادی دارد و بیشتر کوشش میکند تا در افغانستان صلح برقرار گردد تا بتواند بهصورت درست در این کشور سرمایهگذاری نماید و همچنان جنگ افغانستان باعث افزایش افراطگرایان میگردد و اولین کشوریکه از این بحث ترس دارد؛ چین است. از سوی هم چین این مذاکرات صلح را که در دوحه جریان دارد مشروع ندانسته و قبول ندارد چون به نظر چین این مذاکرات از طرف اداره ترامپ مدیریت میگردد و هرگز به نفع افغانستان و کشور های همسایه آن نمیباشد.”
استاد محمد عقیل یوسفی در باره نقش کشورهای شمالی افغانستان صحبت نموده گفت: “کشورهای شمالی افغانستان مانند کشور چین به فکر صلح در افغانستان هستند چون منافع اقتصادی در افغانستان دارند و صلح پایدار در افغانستان باعث صلح پایدار و رشد اقتصادی در کشورهای شان خواهد شد.”
داکتر داوود عرفان نیز نقش پاکستان و ایران را در افغانستان نقش مهم دانسته گفت: ” مداخلات این دو کشور برآیند تعریف منافع ملی آنها میباشد. جنگ در افغانستان باعث میگردد تا این دو کشور بتوانند با خیال راحت در مسائل داخلی افغانستان مداخله نموده از آب و خاک و همچنان ترانزیت این کشور به نفع خود استفاده نمایند.”
استاد فردینا سروش پیرامون نقش هندوستان در باره صلح افغانستان صحبت نموده افزود: ” هندوستان بخاطر تحت فشار قرار دادن پاکستان میخواهد افغانستان قوی باشد تا بتوانند بهصورت درست علیه پاکستان استفاده کنند. و جنگ فعلی افغانستان؛ جنگ نیابتی امریکا و ایران، روسیه و امریکا، هند و پاکستان میباشند.
بعد از پنل، کار گروپی انجام گردید و سپس نمایندگان گروپها در باره وضعیت کنونی صلح و جنگ کشور دیدگاه ونظریات شان را ارایه نمودند.
بدین ترتیب سمپوزیم با اهدای تصدیقنامهها برای اشتراک کنندگان خاتمه یافت.