سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری | پروان و پنجشیر
سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری توسط موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان پیرامون نقش علمای دین در ترویج ارزشهای کثرتگرایی و همدیگرپذیری در میان جوانان افغانستان، به همکاری موسسه تحصیلات عالی دانش-پروان و سایر اتاقهای فکری برتر ملی و بینالمللی در ولایت پروان برگزار گردید.
محترم عبدالرقیب میزمیار رئیس سارنوالی جزایی ولایت پروان، هیئت ویژهی موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان، علمای دین، جوانان، استادان پوهنتون، محصلان دانشگاهها، فعالان مدنی و حقوق بشر و فعالان فرهنگی و اجتماعی ولایتهای پروان و پنجشیر در این سمپوزیم اشتراک نمودند.
در ابتدا، گردانندهی برنامه حضور اشتراککنندگان و مهمانان را در سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری خیرمقدم و خوش آمدید گفت.
محترم اورنگ آذرخش معاون علمی موسسه تحصیلات عالی دانش افتتاحگر رسمی سمپوزیم بوده در مورد نقش موسسه تحصیلات عالی دانش و موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان در برگزاری چنین برنامهها، ایراد سخن کرده افزود: “نقش برگزاری چنین سمپوزیمها در داشتن و جمعآوری دیدگاه جوانان در مبارزه با افراطگرایی، تأمین صلح، دموکراسی و وجود همدیگرپذیری نمایان میشود که اینگونه راههای رسیدن به صلح دایمی و ایجاد روحیهی همدیگرپذیری در میان تمام اقشار جامعه؛ بهویژه جوانان را میتوان دریافت.”
نجیبالله سلیمانخیل عضو ارشد موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان نیز در مورد فعالیتهای این موسسه صحبت کرده، هدف برگزاری چنین برنامهها و سمپوزیمها را تحقیق، آموزش و جمع آوری دیدگاه جوانان این جامعه پیرامون ارزشهای جامعهی باز، تامین صلح، رفاه و همدیگرپذیری بیان کرد.
محمد حسین عبدالله عاطفی استاد و آمر دیپارتمنت ثقافت اسلامی پوهنتون دانش پروان، در مورد نقش علمای دین در ترویج ارزشهای کثرتگرایی و همدیگرپذیری در میان جوانان افغانستان ایراد سخن کرده، بیان کرد که همدیگرپذیری از مهمترین مؤلفهها و ارزشها در اسلام و اخوت، برادری و همدیگرپذیری از مهمترین نعمتهای خداوند متعال در روی زمین است؛ بنابراین آنچه در تضاد با این ارزشهاست را اسلام منع میکند.
ایشان علاوه نمودند: “صف پیامبر اکرم صلیالله علیه وسلم تنوع داشت و مشارکت همهی اقشار از فارس، روم، ایتالیا، حبشه و در مجموع عرب و عجم را شامل میشد که نشاندهندهی کثرتگرایی، جایگاه بلند همدیگرپذیری و نفی افراطگرایی میباشد.”
جناب عاطفی میگوید: ” ایجاد مجمع فکری عام، توحید فتوا یا اتفاق نظر علما و دانشمندان، تدویر کنفرانسهای علمی و دایرکردن سمینارهایی که باعث آگاهشدن جوانان جامعه از جایگاه بلند ارزشهای جامعه باز شود، میتوانند در مبارزه با افراطگرایی و سایر همچون پدیدهای شوم تأثیر بلند و بالایی داشته باشد.”
عبدالروؤف میزمیار سخنران دیگر این سمپوزیم، نیز در مورد جایگاه همدیگرپذیری و راهکارهای علمی و اسلامی برای ترویج ارزشهای همدیگرپذیری و صلح در میان جوانان صحبت کرد. ایشان افزودند: “اگر افراد جامعه همدیگرپذیر باشند، صلح خود تأمین میشود. اگر صلح تأمین شد؛ پس امنیت نیز تأمین شده که در نهایت باعث بهوجود آمدن بسیاری خوبیها و رفاه در جامعه خواهدشد. بنابراین جوانان چون ستون فقرات جامعه هستند و نقش قابل توجهای در همدیگرپذیربودن دارند، باید در این راستا مسئولانه عمل کنند.”
وی بهترین راهکار را برگزاری همچون برنامهها و جمعکردن جوانان آگاه در تحت یک سقف میداند؛ چون اینگونه زمینهی تبادل نظر میان جوانان فراهم خواهد شد.
در بخش پرسش و پاسخ، کارشناسان سمپوزیم جوانان برای صلح وهمدیگرپذیری به سوالهای اشتراککنندگان پیرامون نقش علمای دین در ترویج ارزشهای کثرتگرایی و همدیگرپذیری در میان جوانان افغانستان پاسخ ارایه نمودند.
در بخش دیدگاه باز، جوانان و اشتراککنندگان سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری به اظهار نظر و بیان دیدگاهیشان در مورد موضوع سمپوزیم پرداختند.
بانو لیدا احمدی یکی از اشتراککنندگان در سمپوزیم، عوامل فرهنگی افراطگرایی را استفاده از فرهنگ بیگانه و تقلید از آن دانسته میگوید که کمآگاهی مردم از علم، کتاب و آموزههای دین مقدس اسلام باعث سوقدادن مردم بهسمت افراطگرایی شدهاست.
جناب فایض یکی دیگر از اشتراککنندگان این برنامه، فقر را بزرگترین عامل افراطگرایی دانسته میگوید که برعلاوهی فقر تفوقطلبی قومی، زبانی و مذهبی، تبعیض، محرومیتهای قومی، جهانبینی سیاهوسفید، نبود فرصتها و برابریهای اقتصادی، ترور شخصیت، نبود زمینهی اشغالزایی و تطبیق ندادن متون دینی با فرصتهای مدرن در دانشگاهها از عوامل قابل ملاحظهی افراطگرایی در جامعهی ماست؛ اما راهکارهای حل این مشکل را در ایجاد گفتمانها، ذهنیتسازی و روشنگری افراد جامعه میداند.
در ختم بخش دیدگاه باز، محترم نجیبالله سلیمانخیل عضو ارشد موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان، سمپوزیم جوانان را بهصورت کلی جمعبندی کرده، از برگزای چنین برنامهها در آیندهها؛ نهتنها در ولایتهای پروان و پنجشیر؛ بلکه در سطح در تمام ولایتهای کشور به اشتراککنندگان اطمینان داد.
سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری با اهدای کتابهای موسسه برای مهمانان، توزیع تصدیقنامه برای اشتراککنندگان و گرفتن تصویرهای دستهجمعی خاتمه یافت.