برگزاری دور اول سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگر پذیری در پنج ولایت | کابل، بدخشان، پکتیا، بلخ و هرات
سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری به طور همزمان در ولایتهای کابل، بدخشان، پکتیا، بلخ و هرات به ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان در همکاری با سازمانهای ملی و بینالمللی برگزار گردید.
در این سمپوزیمها، سخنرانان و کارشناسان پیرامون موضوع ” نقش نهادهای اکادمیک در آوردن صلح، رفاه و همدیگرپذیری” صحبت نموده و به سوالات اشتراک کنندگان پاسخ ارائه نمودند.
محمد خالد رامزی؛ رئیس اجرائیه موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان، در حین افتتاح سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری-کابل، گفت: ” موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان افتخار دارد که امروز به طور همزمان، سمپوزیم جوانان برای صلح وهمدیگر پذیری را در پنج ولایت کشور راهاندازی نموده است.”
آقای رامزی با اشاره به بیش از یک دهه فعالیت موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان گفت: ” ایلسو با 438 نهاد فکری در سطح جهان وصل است و همکاری دارد. و در سال 2019 در نتیجه ارزیابی دانشگاه پنسلوانیای امریکا از فعالیت نهادهای علمی و فکری در سطح بینالمللی؛ ایلسو جایگاه پنجاه و چهارم (54) را از آن خویش نموده است و همچنان در میان نهادهای فکری آسیایی، مقام اول را در سال 2018 کسب نموده و ایوارد آزادی خواهان آسیا را بدست آورد.”
رئیس اجرائیه موسسه مطالعاتی و حقوقی افغانستان افزود: ” سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری از برنامههای متداوم و استراتژیک این موسسه میباشد؛ طی سال جاری در اکثر ولایتهای افغانستان با اشتراک محصلان و جوانان برگزار خواهد شد و برآیند این سمپوزیمها همراه با برنامههای گفتمان اسلام و لیبرالیزم و کنفرانس بزرگ فکر کنید، در یک کتاب تحقیقی، چاپ و نشر خواهد گردید.”
در ادامه برنامه، داکتر عاطفه طیب، سخنران کلیدی سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری در ولایت کابل، با اظهار سپاس از موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان گفت: ” نهادهای اکادمیک قلب تپنده صلح و همدیگرپذیری دایمی در کشور است. و این نوع برنامهها، در ماهیت خویش از ابتکارات نوین و بیپیشینه در افغانستان میباشد که موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان آن را روی دست گرفته است؛ برآیند این سمپوزیمها، دولت افغانستان را در راستای پالیسی سازی در عرصه صلح، رفاه و همدیگرپذیری کمک خواهد کرد.”
استاد عاطفه طیب، با تاکید به نقش بنیادی نهادهای اکادمیک، ازعان نمود که نهادهای علمی باید با جوهر قلم سنگردار صلح و همدیگرپذیری در برابر افراط گرایی باشند. وی طرحهای خویش را در عرصه صلح و همدیگرپذیری چنین پیشنهاد نمود: ” با درنظرداشت شرایط کنونی، از نهادهای اکادمیک انتظار میرود با این روشها کشتی صلح افغانستان را به سرمنزل مقصود برسانند:
- فرهنگسازی و هنجارسازی صلح؛
- تحقیق پیرامون ریشه و ابعاد جنگ و خشونت؛
- ارایه طرح، برنامه و پالیسیهای صلح با در نظرداشت ساختار جامعه؛
- بهچالش کشیدن روایت گروههای افراطی از طریق تشکلات دانشجوییو راهاندازی گفتمانهای علمی؛
- از بین بردن گرایشهای بنیادگرایانه در میان محصلین در محیطهای اکادمیک؛
- ایجاد مراکز مطالعات صلح و دانشکده صلح در پوهنتونهای افغانستان؛
- تبدیل نمودن وزارت دولت در امور صلح، به نهاد پالیسیساز علمی و کاربردی در عرصه صلح.”
دکتر عبدالعظیم مومند؛ استاد پوهنتون کابل، کارشناس دیگر سمپوزیم، عوامل افراط گرایی در نهادهای اکادمیک را از دید روانشناسی اجتماعی و وضعیت زندگی مردم مورد بررسی قرار داده گفت: ” محرومیتهای اقتصادی، عدم آگاهی درست از دین و محیطهای بسته در مکتب و دانشگاه سبب میشود که محصلان در دوران پوهنتون به آسانی در دام افراطگرایی گرفتار شوند. لذا راه بیرون رفت از این چالش، بلند بردن سطح آگاهی جامعه و زمینه سازی برای گفتمانهای باز است تا محصلان بتوانند، در نتیجه گفتمان، مسیر درست را انتخاب نمایند و از افراطگرایی نجات یابند.”
در بخش بعدی سمپوزیم، اشتراک کنندگان و کارشناسان در مورد، صلح، رفاه و همدیگرپذیری و چگونگی مبارزه با افراطگرایی، بحث و تبادل نظر نمودند. اشتراک کنندگان سمپوزیم، برگزاری این نوع برنامهها را در راستای فرهنگ صلح خواهی و همدیگرپذیری ارزشمند و مفید دانستند و یکی از اشتراک کنندگان گفت: ” سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری، فرصت بسیار ارزشمند و مفید را برای تبادل نظر میان جوانان و دانش آموختگان فراهم نموده است. و ما جوانان میتوانیم در برآیند این سمپوزیم، راهکارهای ترویج ارزشهای صلح و همدیگرپذیری و همچنان چگونگی مبارزه با افراطگرایی را بیاموزیم و در جامعه نیز ترویج نمائیم.”
در سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری- کابل، کتاب صلح، دوستی و آزادی از نشریات موسسه ایلسو، به عنوان منبع علمی جهت مطالعهای ارزشهای صلح، همدیگرپذیری و سایر ارزشهای جامعهباز، از طرف محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانسان برای اشتراک کنندگان سمپوزیم، معرفی و توزیع شد.
همچنان سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری، پیرامون موضوع ” نقش نهادهای اکادمیک در آوردن صلح، رفاه و همدیگرپذیری”، به ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان ( ایلسو )، در فیض آباد، مرکز ولایت بدخشان، تدویر گردید.
در این سمپوزیم، استادان دانشگاه/ پوهنتون، فعالان فرهنگی و اجتماعی، فعالان جامعهی مدنی، دانشجویان و تعدادی از جوانان اعم از پسران و دختران، اشتراک نموده بودند. صلاحالدین قاریزاده، نمایندهی موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان در ولایت بدخشان، ابتدا به معرفی این موسسه پرداخته، اهداف و کارکردهای این سازمان را توضیح دادند.
در این برنامه، استاد عبدالمصور سیاس نوری، عضو کادر علمی دانشگاه بدخشان، پیرامون نقش نهادهای اکادمیک در آوردن صلح، رفاه و همدیگرپذیری، سخنرانی نموده، موارد علمی، ارزشمند و پرمحتوایی را ارائه نمود.
همچنان استاد سیف الدین سیاس، رئیس مجتمع نهادهای مدنی بدخشان، داکتر عبدالقدیر برّان، فعال فرهنگی و اجتماعی، صفی الله ظریفی و برگی خلیلی، اعضای کادر علمی دانشگاه بدخشان، سید محب الله سیدی؛ خبرنگار تلویزیون ملی، عبدالصمد نظری، محیالدین فروتن، سید میرالله میرزاد، رامین رٲفت و تعداد دیگری از جوانان، پیرامون موضوع، ابراز نظر نموده، از سخنران کلیدی برنامه، پرسشهایی داشتند. و سخنرانان برنامه به این پرسشها، پاسخهای علمی و اکادمیک ارائه نمودند. همچنان سمپوزیم جوانان در ولایت بدخشان مورد پوشش رسانهای شبکههای ملی و محلی قرار گرفتند.
سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگر پذیری در ولایت بلخ، با اشتراک کارشناسان و دانشجویان برگزار گردید. در این کنفرانس ابتدا معلومات مختصر و واضح از کارکرد و فعالیتهای عمومی موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان در سرتاسر کشور و بخصوص در ولایت بلخ، توسط استاد سید غنی مقصودیار نماینده و مسول دفتر ولایتی بلخ، برای اشتراک کننده گان ارایه گردید. بعداً مطابق آجندا، استاد محمد ناصر امینی در مورد نقش نهاد های اکادمیک در آوردن صلح، رفاه و همدیگرپذیری صحبت پر محتوا و همه جانبه نموده که مورد توجه و علاقه اشتراک کنندگان قرار گرفت. و به سوالات اشتراک کنندگان نیز پاسخهای اکادمیک ارائه شد.
در ادامه استاد مولانا عبدالاحد موحد در مورد افراطگرایی از دیدگاه دین مبین اسلام بحث نموده و در مورد عوامل بوجود آمدن افراط و تفریط در محیط و اجتماع و بخصوص در نهادهای اکادمیک و دانشگاهها، معلومات مختصر ارایه نمودند. علی رغم بحث و تبادل نظر در این قسمت برنامه، به سوالات متعددی در مورد ریشه و اساس افراطگرایی و عواقب ناگوار آن در بین جوانان و جامعه، پاسخ داده شده و روی راهبردهای بیرون رفت از این معضله بحث صورت گرفت.
همچنان در سمپوزیم جوانان برای صلح وهمدیگرپذیری- بلخ، استاد سید حنیف صابتی؛ استاد شرعیات، نقش جوانان را در راستای رسیدن به صلح و آرامش برازنده توصیف نمودند و خواستار تلاش و سعی بیدریغ جوانان در امر مهم دینی بخاطر ترویج صلح و همدیگرپذیری شدند.
در سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری- هرات، ابتدا سید بشیر طارق همکار ولایتی این موسسه پیرموان کارکردها و فعالیتهای موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و اهداف برنامه سمپوزیم، معلومات ارائه نموده و سپس استاد سید غلام محمد رحمانی استاد دانشگاه و رئیس عدلیه هرات گفت: ” بخاطر جوانان، همه ما در وضعیت کنونی کم کاری نمودهایم و ما را از مسیر اصلی ما دور نموده است و کسی نبوده است که ما را رهنمایی کنند. اما از ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان که در این شرایط ناگوار به فکر جوانان کشور است، قدردانی مینمایم. این موسسه با چنین فعالیتهای خویش، فانوس روشنگر مسیر آینده جوانان کشور خواهد بود.”
استاد رحمانی پیرامون موضوع نقش نهادهای اکادمیک در آوردن صلح و همدیگرپذیری چنین ابراز نظر نمود: ” هر آنچه امروز داریم، محصول دیروز است، ما هر آنچه که داریم اگر خوب است یا بد است محصول دیروز است. نهادهای اکادمیک باید در راستای صلح و همدیگرپذیری کارهای مفیدی انجام دهند. مثلاً در جریان دروس از صلح و همدیگرپذیری برای محصلین شان صحبت نمایند. متاسفانه تا به حال هیچ نهاد اکادمیک دست به این کار نزده و کاری برای همدیگرپذیری انجام ندادهاند. حتا یک کنفرانس و یا سمیناری تحت عنوان این موضوع ارائه نکردهاند.
پس باید نهادهای اکادمیک با یک طرح و برنامهای مفید برای جوانان و برای نسل آینده، اقدامات عملی را انجام دهند تا بتوانیم آینده درخشان و متحد میان اقوام مختلف افغانستان داشته باشیم. و نهادهای اکادمیک در آغاز باید در نصاب درسی خود یک مضمون بنام صلح و همدیگرپذیری را جا دهند.”
همچنان در سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری- پکتیا، عبدالصبور سالک، نماینده ولایتی موسسه مطالعات اقتصادی وحقوقی افغانستان در مورد فعالیتها و دستآوردهای این موسسه و اهداف برنامه سمپوزیم، برای اشتراک کنندگان معلومات ارائه نمودند.
در ادامه استاد نیازالله اصیل ځاځی استاد دانشگاه پکتیا با ابراز سپاسگزاری از ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان، پیرامون نقش نهادهای اکادمیک در آوردن صلح، رفاه و همدیگرپذیری صحبت نموده، گفت: برای ترویج صلح و همدیگرپذیری جوانان نقش بسیار ارزنده و مفید دارند. توجه در مورد رشد فکری و آگاهی دهی برای جوانان در مورد صلح، میتواند زمینه را برای صلح و همدیگرپذیری فراهم نماید. همچنان باید از سخن تا عمل متعهد و راسخ باشیم تا اندیشههای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی صلح از راههای منطقی منتج به صلح دایمی و رفاه در کشور گردد.”
در بخش کار گروپی سمپوزیمهای جوانان برای صلح و همدیگرپذیری، اشتراک کنندگان برنامهها در مورد چگونگی ترویج همدیگرپذیری، مبارزه با افراطگرایی و مسئولیت جوانان برای آینده افغانستان، بحث و رایزنی نموده و سرانجام نمایندگان گروپ ها، پیشنهادات و راهکارهای مشخص را در زمنیههای یاد شده، برای اشتراک کنندگان ارائه نمودند. اشتراک کندگان سمپوزیمهای جوانان برای صلح و همدیگرپذیری؛ بررسی عدالت انتقالی، خودآگاهی، مطالعه همه جانبه موضوعات، مسئولیت پذیری جوانان، اشتغالزایی و آگاهی دهی را از راهکارهای اساسی در راستای ترویج ارزشهای صلح، همدیگرپذیری، تامین رفاه و مبارزه با افراطگرایی عنوان نمودند.
در بخش پایانی برنامههای سمپوزیم در ولایتهای کابل، بدخشان، بلخ، پکتیا و هرات، تصدیقنامه اشتراک همراه با یک حلقه (CD) تحت عنوان” اندیشهها برای صلح و رفاه” برای هر اشتراک کننده، اهدا گردید. و دور اول سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری در ولایتهای متذکره، با آرزوی صلح، همدیگرپذیری و تامین رفاه مردم افغانستان، خاتمه یافت. برآیند این سلسله سمپوزیمها در یک کتاب تحقیقی از آدرس موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان، در پایان سال جاری به چاپ خواهد رسید.