• +93 20 250 14 20
  • info@aelso.org

مناظره اقتصادی کابل: کارآفرینی و مدیریت بازار با هوش مصنوعی

AELSO می 2, 2025 تازه ترین مطالب

مناظره اقتصادی کابل پیرامو موضوع «کارآفرینی و بازار کار در عصر هوش مصنوعی» به ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) و پوهنتون کاتب، با حضور دانشگاهیان، جوانان و فعالان اقتصادی در شهر کابل برگزار گردید. هدف از این مناظره، بررسی تأثیرات هوش مصنوعی بر فرصت‌های کارآفرینی و تغییرات بازار کار در افغانستان بود.

پس از سخنان آغازین عبدالقاهر بهشتی از تیم AELSO، دکتر محمد یحیی بلاغت، معاون علمی و تدریسی دانشگاه کاتب، به معرفی موضوع پرداخته و چارچوب علمی مباحث را تشریح کرد. سپس، مناظره‌کنندگان به روی صحنه آمدند و مناظره اقتصادی کابل ادامه یافت.

دکتر علی‌نقی عرفانی؛‌ استاد دانشکده اقتصاد، به تشریح چشم‌اندازهای اقتصادی و نیازهای بازار کار پرداخت. او تصریح کرد: «بازار کار آینده نیازمند تعامل هوشمند انسان و ماشین است؛ بنابراین هر فرد باید علاوه بر دانش فنی، توانایی‌های شناختی و خلاقیت خود را نیز توسعه دهد.»

دکتر محمد وارث محمدی؛ استاد دانشکده کامپیوتر ساینس،‌ به تشریح فرصت‌ها و چالش‌های پیش روی کارآفرینان پرداخت. او تأکید کرد که «در عصر هوش مصنوعی، کارآفرینان باید مهارت‌های فناوری خود را تقویت کنند تا بتوانند از داده‌ها و الگوریتم‌ها برای شناسایی بازارهای جدید بهره ببرند.»

در ادامه مناظره، شرکت‌کنندگان سؤالات خود را مطرح کردند که بسیاری به نکات کاربردی مربوط بود؛ از جمله اهمیت زیرساخت‌های فناوری، دسترسی به اینترنت پرسرعت و ضرورت حمایت‌های دولتی و غیردولتی برای راه‌اندازی استارتاپ‌ها. هر یک از مناظره‌کنندگان نیز پاسخ‌های مفصلی ارائه دادند که نشان از تجربه و درک عمیق آنان داشت.

دکتر عرفانی و دکتر محمدی در سخنان پایانی خویش نکات کلیدی را مرور کردند. آن‌ها توافق کردند که ایجاد اکوسیستم کارآفرینی پویا و هوشمند در افغانستان نیازمند همکاری‌های دانشگاه، بخش خصوصی و دولت است و باید برنامه‌های آموزشی و سرمایه‌گذاری هدفمند در زمینه‌های مرتبط با هوش مصنوعی تقویت گردد.

دکتر نجیب‌الله ارشد؛ رئیس دانشکده اقتصادی دانشگاه کاتب، در جمع‌بندی عمومی مناظره اقتصادی کابل، تأکید کرد که هوش مصنوعی فرصت طلایی برای شتاب‌دهی نوآوری در افغانستان است و تنها با ترکیب دانش بومی و فناوری‌های نوظهور می‌توان مدل‌های کسب‌وکار پاسخ‌گو به نیازهای داخلی و منطقه‌ای خلق کرد؛ او بر ضرورت ارتقای مهارت‌های دیجیتال جوانان، دسترسی پایدار به زیرساخت‌های فناوری اطلاعات و شکل‌گیری اکوسیستم حمایتی شفاف میان دانشگاه، بخش خصوصی و دولت برای پشتیبانی فنی و مالی کارآفرینان تأکید نمود و ابراز امیدواری کرد که با این هم‌افزایی، جوانان نوآور افغانستان، می‌توانند ستون‌های توسعه پایدار در کشور باشند.

موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO)، بر این باور است که هوش مصنوعی دریچه‌ای نوین به سوی آینده‌ای سرشار از فرصت‌های بی‌بدیل برای جوانان و کارآفرینان کشور می‌گشاید. امروز بیش از هر زمان دیگری وظیفه داریم تا با سرمایه‌گذاری در آموزش‌های کاربردی، پشتیبانی فنی و ایجاد فضای تعامل میان دانشگاه‌، صنعت و دولت، جرقه‌های نوآوری را در افکار خلاق شهروندان افغانستان، شعله‌ور سازیم. بیایید با هم، در مسیر ساختن اقتصاد مبتنی بر دانش حرکت کنیم، موانع را به فرصت مبدل نموده و با اعتماد به توانایی‌های نوآورانه، کشوری بسازیم که در آن هر ایده‌ی جسورانه بتواند به نمونه‌ای از موفقیت در بخش کارآفرینی هوشمند، مبدل شود.