رونمایی از کتاب اسلام و اقتصاد | کابل
موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان افتخار دارد که در پی تلاشهای بخش تحقیقات این اتاق فکری، کتاب اسلام و اقتصاد؛ اثر ارزشمند و بینالمللی آقای علی سلمان، رئیس شبکه اسلام و آزادی را برای نخستین بار به زبان پشتو ترجمه نموده و در افغانستان زمینهی چاپ و نشر این اثر علمی را فراهم نموده است.
کتاب اسلام و اقتصاد با حضور آنلاین آقای علی سلمان؛ نویسنده کتاب و حضورداشت هیئت رهبری موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان، هیئت رهبری پوهنتون سلام، جوانان و محصلان از دانشگاههای مختلف، در تالار کنفرانسهای پوهنتون سلام رونمایی گردید.
دکتور محمد تمیم صدیقی؛ معاون پوهنتون سلام، در مورد دیدگاه نهاد اکادمیک، پیرامون چاپ و نشر چنین اثرهای علمی در جامعه صحبت نموده، گفت؛ “پوهنتون ها نقش بسزای در راستای ترقی و توسعه یک کشور دارند. بهگونه اخص، پوهنتون ها دارای دو وظیفه عمده میباشند؛ ارائه نمون خدمات تحصیلی و انجام تحقیقات علمی که چاپ نمودن مقالات و کتب را شامل می گردد. دین اسلام نیز برای یاد گیری و دانستن جایگاهی ویژه ی قائل شده است طوریکه اولین آیات قرآن کریم با کلمه “اقراء” آغاز گردیده است. من به نمایندگی پوهنتون سلام از موسسه محترم مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) برای برگزاری اینگونه برنامههای علمی صمیمانه سپاسگزاری نموده و حمایت و همکاریهای بیشتری پوهنتون سلام را ابراز می دارم.”
محمد خالد رامزی؛ محقق در پوهنتون پیتزبورگ، عضو ارشد موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO), پیرامون موثریت چاپ و نشر کتاب “اسلام و اقتصاد” توسط موسسه ایلسو صحبت نموده و اشاره نمود؛ ” موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) از ۲۰ سال گذشته بدینسو فعالیتهای متعددی را منحیث یک اتاق فکری برجسته، جهت رشد و شکوفایی استعدادهای جوانان و بلند بردن ظرفیت آنان، انجام داده است. کتاب اسلام و اقتصاد که توسط علی سلمان، رئیس شبکه اسلام و آزادی، تدوین شده؛ خوشبختانه توسط توسط تیم تحقیقاتی ایلسو به زبان پشتو ترجمه گردیده است. از دیدگاه من، این کتاب علمی دارای چندین موثریت ذیل است:
1) این کتاب به زبان سلیس و روان نوشته و ترجمه شده است.
۲) این کتاب بسیار فشرده بوده و دارای مباحث عمده می باشد.
۳) این کتاب مرتبط با حوزه کاری نویسنده به رشتهی تحریر درآمده است.
موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO)، نخستین اتاق فکری در سطح کشور است که در راستای ترویج سازگاری ارزشهای واقعی اسلامی با ارزشهای جامعه باز در جامعه؛ با چاپ و نشر کتب، تهیه برنامههای رادیویی، تدویر برنامههای متعدد علمی برای نسل جوان در سراسر کشور، کار و فعالیت مینماید. ما زمانی میتوانیم به ترقی و شکوفایی در جامعه دستیابیم که عناصر همچو؛ فراگیری علم و دانش مداوم، تدویر برنامههای مختلف منجمله برنامه علمی امروزی، و ادامهی فعالیتهای موسسات معتبر، را در جامعه گسترش دهیم.”
علی سلمان؛ رئیس شبکه اسلام و آزادی، نویسنده کتاب “اسلام و اقتصاد”، بعد از معرفی مقدماتی کتاب “اسلام و اقتصاد” پیرامون موثریت و کاربرد محتویات آن در افغانستان و سایر کشورهای اسلامی صحبت نموده، تاکید نمود: ” من صمیمانه از تلاشهای موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) برای برگزاری برنامه امروزی و همچنان چاپ و نشر کتاب “اسلام و اقتصاد” در افغانستان، ابراز قدردانی و سپاس مینمایم. امروزه، دنیا با بحران اقتصادی حادی روبرو است که چیرهشدن بر این چالش سترگ، هوشمندی، درایت و مدیریت زیرکانهی را میطلبد. اقتصاد اسلامی، از یک قرن گذشته به اینطرف، به یک موضوع قابل توجه و پر گفتمان میان علما، دانشمندان و محققان اسلامی مبدل گردیده است. اساسات اقتصاد اسلامی را که امروزه ما با آن آشنا هستیم توسط پیامبر اکرم حضرت محمد(ص) بنیانگذاری شده است که وی بهعنوان تاجر، رهبر و مبلغ؛ این سیستم اسلامی را مدیریت مینمود و بعد از وی صحابه کرام نیز آن راه را ادامه دادند. بهصورت کلی، اقتصاد اسلامی زمانِ پیامبر اکرم(ص)، چندین مشخصه ذیل را دارا میباشد که با اتکاء به آن، ما میتوانیم جامعهی اسلامی شکوفا و مترقی داشته باشیم:
- پالیسی مشخص برای جمع آوری مالیات( مالیه دهنده، مالیه گیرنده)؛
- نقش اجتماع در تداعی مبانی اقتصاد اسلامی؛
- سیستم بانکداری اسلامی؛
- سیستم کنترول نرخ و اسعار؛
- چگونگی رقابت بازار.”
دکتر عبدالله صادق؛ رئیس پوهنځی اقتصاد پوهنتون سلام پیرامون اهمیت و ارتباط مستقیم مطالعه کتاب با توسعه اقتصادی و اجتماعی در جامعه صحبت نموده، گفت؛ “علم و دانش محرک پیشرفت یک جامعه از لحاظ سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. منبع یادگیری علم و دانش و انجام تحقیقات علمی در تمام عرصهها با استفاده از مقالات و کتب حاصل میشود. بلندبردن فرهنگ مطالعه میان جوانان و افراد جامعه باعث بالا رفتن سطح آگاهی اکادمیک عموم جامعه میگردد. ساینس و تحقیقات علمی این موضوع را به اثبات رسانیده است که مطالعه دوامدار باعث شکوفایی فردی و اجتماعی میگردد.”
دکتر خیبر خویشکی؛ استاد پوهنتون، پیرامون اهمیت و موثریت کتاب “اسلام و اقتصاد” در افغانستان صحبت نموده، گفت:” من همچنان، از زحمات و تلاش شبانهروزی موسسه ایلسو در راستای ترویج اندیشههای رفاه و توسعه در جامعه ابراز قدردانی نموده و چاپ این اثر ارزشمند علمی را برای جامعه آکادمیک افغانستان مبارک باد میگویم. در مورد ویژهگی و چگونگی اثربخش بودن کتاب “اسلام و اقتصاد”، نظریات خود را طی چند نکته بیان میدارم؛
۱) تسلسل موضوعات داخل کتاب: این کتاب که بالای چهار موضوع عمدهی؛ اسلام و بازار، حق و عدالت، حس مالکیت و چوکات نظام اقتصادی بحث میکند، به گونه روان و خوانا بهدسترس علاقهمندان علم و دانش قرار گرفته است.
۲) بهروز بودن مطالب کتاب و ارتباط اساسی با جامعه امروزی: از دو بُعد موضوعات این کتاب با جامعه امروزی ما تطابق دارد؛ ۱. این کتاب درباره اقتصاد اسلامی است که برای جامعه اسلامی ما مورد نیاز است؛ ۲. تحول بوجود آمده در یک سال اخیر باعث تغییر نظام بازار به نظام اسلامی شده است که این کتاب میتواند منبع علمی معتبری در راستای کسب معلومات بیشتر در مورد نظام اسلامی شود؛
3) منابع و مأخذ کتاب: این کتاب دارای ۹۲ منبع معتبر بوده و همچنان تمام مسائل فقهی نیز در آن مدنظر گرفته شده است؛
۴) این کتاب فوقالعاده با گرامر و ادبیات سلیس زبان پشتو ترجمه شده است که برای خواننده، جذاب خواهد بود.
محمد باسط واحدی؛ مترجم کتاب “اسلام و اقتصاد” به زبان پشتو در مورد اساسات ترجمه نمودن کتاب متذکره صحبت نموده، چنین بیان داشت؛ ” من از موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) سپاس فراوان مینمایم که مسوولیت بزرگ و اساسی ترجمه این اثر ارزشمند را بر عهدهی من گذاشت. در ترجمه این کتاب علمی، نهایت دقت و کوشش بهکار رفته است تا به گونهی روان و عامفهم برای خوانندگان ترتیب شود. در قسمت ترجمه آیات مبارک قرآن کریم و احادیث نبوی سعی و تلاش بیشتر صورت گرفته تا تمام موارد ترجمه را مدنظر گرفته شود و در انتقال فهم آیات الهی و احادیث نبوی اشتباه صورت نگیرد. این کتاب بیشتر از دهبار از سوی استادان با تجربه که در قسمت ترجمه چیرهدست هستند؛ بازنگری و تصحیح شده است تا بهعنوان اثر معیاری و اکادمیک تقدیم جامعه علمی کشور گردد.”
حنیف فرزان؛ رییس بورد موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) در جمع بندی برنامهی رونمایی کتاب “اسلام و اقتصاد” چنین گفت؛ ” موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) افتخار دارد تا در کانون علمی معتبر چون پوهنتون سلام از کتاب “اسلام و اقتصاد” اثری نویسندهی بینالمللی رونمایی مینماید. این کتاب میتواند به عنوان منبع و مأخذ موثر برای نظام تحصیلی استفاده گردد. این کتاب و سایر کتب ترجمه شده توسط موسسه ایلسو میتواند کمک کننده برای جوانان باشد تا در راستای ارتقای ظرفیت، تقویت دانش و چگونگی آشنایی با اقتصاد بازار و مارکیت کار کشور معلومات حاصل نماید.”
در اخیر برنامه، هیئت رهبری و اجرایی موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان در راستای گسترشِ دانش توسعه اقتصادی و تقویت اندیشههای موثر جهت رسیدن به یک افغانستان صلحآمیز و مرفه، برای تمام اشتراککنندگان برنامه، کتاب اسلام و اقتصاد را اهدا نمودند.
دیپارتمنت نشرات و ارتباطات