کنفرانس جوانان هرات (بزرگ فکر کنید)

AELSO دسامبر 22, 2020 تازه ترین مطالب

موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) در همکاری با سازمان اجتماعی سفید و سایر سازمان‌های برجسته ملی و بین‌المللی، کنفرانس جوانان هرات را با محوریت مولفه‌های حقوق بشر، آزادی، دموکراسی و رفاه با حضورداشت بیش از 300 جوان در ولایت هرات برگزار نمود.
در این کنفرانس یک روزه، علاوه بر حضورداشت مقامات محلی هرات، نمایندگان مردم در شورای ولایتی، استادان دانشگاه، فعالان مدنی و حقوق بشری؛ جوانان و محصلان گردهم آمدند و در کنار آموزش موارد مختلف پیرامون ارزش‌های دموکراسی،‌ آزادی، حقوق بشر، رفاه، همدیگرپذیری و مبارزه با افراط‌گرایی، طرح‌ها و برنامه‌های سازنده شان را برای نهادینه شدن ارزش‌های، حقوق بشر، دموکراسی، صلح، آزادی،‌ همدیگرپذیری و مبارزه با افراط‌گرایی در افغانستان توسط کار گروپی و تبادل نظر، ارایه نمودند.

سخنرانان این کنفرانس نهادینه ساختن همدیگرپذیری، ارزش‌های حقوق بشر، رفاه و آزادی از دام افراطیت را زمینه‌ساز صلح و رفاه در کشور خوانده و به ضرورت ترویج همدیگرپذیری در افغانستان تاکید نمودند. اشتراک کنندگان این کنفرانس حمایت شان‌را از صلح، آزادی و همدیگرپذیری اعلام نموده و این مؤلفه‌ها را قدرت بازدارنده مدنی و اجتماعی در برابر افراط‌گرایی و هراس‌افگنی دانستند.

تصویر از جریان این کنفرانس.
تصویر از جریان این کنفرانس.

محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و عضو موسس سازمان اجتماعی سفید افتتاح‌گر این کنفرانس بود و در صحبت‌های خویش، بیان داشت که موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و سازمان اجتماعی سفید طی نزدیک به دو دهه فعالیت خویش  برای ترویج ارزش‌های جامعه باز در مطابقت با آموزه‌های اسلامی؛ مسیرهای دشوار را پیموده است و تا کنون در نزده ولایت و شهر افغانستان نمایندگی و فعالیت دارند.

محترم محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه ایلسو در جریان سخنرانی و افتتاح این کنفرانس.
محترم محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه ایلسو در جریان سخنرانی و افتتاح این کنفرانس.

رئیس اجرائیه موسسه (AELSO)، ترویج ارزش‌های انسانی را در سازگاری با ارزش‌های دین مبین اسلام و مبارزه با افراط‌گرایی را از اهداف اساسی کنفرانس جوانان هرات بیان داشته و گفت: “ چشم‌انداز و هدف اساسی کنفرانس جوانان هرات اینست که در محوریت؛ حقوق بشر، دموکراسی، آزادی، رفاه و همدیگرپذیری، ارزش‌های انسانی و جامعه باز را برای اشتراک کنندگان آموزش بدهیم و نظریات و طرح‌های جوانان را برای ترویج و نهادینه نمودن ارزش‌های انسانی و مبارزه با افراط‌گرایی، جمع آوری و در یک کتاب تحقیقی منحیث راهنمایی نسل امروز و فردای افغانستان به چاپ برسانیم.»

محترم محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه ایلسو در جریان سخنرانی.
محترم محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه ایلسو در جریان سخنرانی.

محمد خالد رامزی در مورد کنفرانس جوانان هرات علاوه نموده گفت:‌ “ کنفرانس جوانان هرات یک پروژه نیست! بلکه یک تعهد رضاکارانه‌ای جمعی از اعضای ارشد موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و سازمان اجتماعی سفید و سایر شخصیت های علمی و ملی کشور می‌باشد که پیرامون محورهای مختلف و موضوعات تاثیرگذار جامعه برگزار گردیده‌/ می‌گردد.

رامزی افزود: “  طرح‌ها و نظریات مطرح شده در این کنفرانس و سایر برنامه‌های موسسه، در یک کتاب تحقیقی به چاب  چاپ میرسد، نشر خواهد شد. و این کتاب منحیث روایت جوان محور روند صلح افغانستان به حکومت و جامعه جهانی سپرده خواهد شد تا از نظریات جوانان به‌حیث راهنما در حین مذاکرات میان تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی افغانستان و امارت طالبان استفاده نمایند.”

محترم محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه ایلسو در جریان سخنرانی.
محترم محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه ایلسو در جریان سخنرانی.

رئیس اجرائیه پیام‌های مشخص را به آدرس‌های مختلف چنین ابراز نمود: « پیام ما به حکومت اینست که از هر فرصت به‌خصوص فرصت‌های موجود برای تامین صلح و رفاه استفاده بهینه نمایند و به جوانان نیز نقش اساسی بدهند. پیام ما به کشورهای کمک کننده اینست که اجازه ندهند افغانستان بار دیگر به لانه دهشت افگنان مبدل شود و در کنار مردم افغانستان همکار باقی بمانند. پیام ما به جوانان عزیز اینست که از انتقادهای بی‌بنیاد دست بردارند و با طرح‌ها و برنامه‌های عملی خویش در راستای انکشاف و ترقی کشور سهم بگیرند و نیروی جوانی خود را برای همدیگرپذیری، آزادی، رفاه و نهادینه ساختن ارزش‌های حقوق بشری در افغانستان به مصرف رسانند.»

سید وحید زاهد قتالی والی هرات با استقبال و سپاسگزاری از ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و سازمان اجتماعی سفید بخاطر برگزاری کنفرانس جوانان هرات، حضور و نقش جوانان را در تمام عرصه‌های اجتماعی و سیاسی مهم خواند و جوانان را برای حضور پر رنگ تر در عرصه سیاست و دولت تشویق نموده گفت: « سطح کنش‌آفرینی را باید بالا ببریم و تنها به کنفرانس و گفتمان اکتفا نکنیم و با استفاده از فضای موجود که فرصت تغییر را فراهم ساخته است؛ با حفظ احترام به جوانان دهه پنجاه باید جوان امروز آنها را به تقاعد سوق دهند و ابتکار تصمیم‌گیری برای امروز و فردای کشور را در دستان خویش بگیرند.»

محترم سید وحید زاهد قتالی والی هرات در جریان سخنرانی‌ در این کنفرانس.
محترم سید وحید زاهد قتالی والی هرات در جریان سخنرانی‌ در این کنفرانس.

در ادامه بانو سکینه حسینی، عضو شورای ولایتی هرات پیرامون نقش شورای ولایت در امر توریج و محافظت از ارزش‌های حقوق بشری صحبت نموده افزود: «عمل‌کرد ما باید بخاطر مسئولیت‌های دینی و اجتماعی در مسیر روشنگری و انسانیت باشند تا حقوق بشر تامین گردد، رهرو افراد صالح باشیم و برای نسل‌های آینده فعالیت نمائیم و آینده را برای خود و نسل‌های بعدی خویش عاری از تبعیض و افراط‌گرایی بسازیم.»

Mrs. Sakinah Hosseini, a member of the Herat Provincial Council...
محترمه بانو سکینه حسینی، عضو شورای ولایتی هرات در هنگام سخنرانی در این کنفرانس.

سید مصطفی سعیدی معاون علمی دانشگاه رنا و عضو بورد موسسه AELSO سخنران دیگر این کنفرانس جوانان هرات پیرامون مولفه‌های آزادی بیان، صلح و همدیگرپذیری صحبت نموده گفت: « آزادی بیان آگسیجن جوامع بشری است. شهروندان با اطلاعات قدرتمند است و شهروندان بی‌اطلاع، زندگی را به بطالت خواهد گذراند.»

سعیدی در مورد روند صلح و همدیگرپذیری علاوه نمود که: « چنانچه روند صلح افغانستان به‌حیث مساله و موضوع مدنظر قرار گیرند؛ به زودی قابل حل خواهد بود و دریافت راه‌حل برای آن سهل تر است. اما چنانچه صلح افغانستان به‌ معما تبدیل شود، پیچیدگی بیشتر را به همراه دارد و رسیدن به صلح را دشوار خواهد نمود. از سوی هم همدیگرپذیری اساس صلح اجتماعی و گام بزرگ بسوی صلح سراسری است، در این راستا نقش جوانان بسیار مهم و ارزنده است که با استفاده از آموخته‌های دانشگاهی و نیروی جوانی ارزش‌های همدیگرپذیر را از خانواده تا اجتماع ترویج نمایند تا سرزمین افغانستان صلح و ثبات دایمی را شاهد باشند.»

Sayed Mostafa Saeedi, Vice Chancellor of RANA University, board member of the AELSO
محترم سید مصطفی سعیدی معاون علمی دانشگاه رنا و عضو بورد موسسه AELSO در جریان سخنرانی شان.

در ادامه برنامه، میرویس امینی سرپرست ریاست ساحوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان- هرات پیرامون وضعیت حقوق بشر در افغانستان و به‌ویژه ولایت هرات صحبت نموده گفت: «تعدد قوانین و قوانین زیاد، به تنهایی چاره‌سازه نیست بلکه اجرائی شدن قوانین کارساز است. و تنها با وضع قوانین کسی به حق نمی‌رسد.»

Mirwais Amini, Acting Head of the Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC) in Herat province...
محترم میرویس امینی سرپرست ریاست ساحوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان- هرات در جریان سخنرانی شان در این کنفرانس.

در بخش دوم برنامه؛ سخن برای دموکراسی و رفاه، شماری از استادان دانشگاه سخنرانی نموده، گسترش افراط‌گرایی را در کشور نگران کننده می‌دانند و هشدار می‌دهند که اگر جلو این پدیده گرفته نشود، افغانستان برای ده‌ها سال دیگر با جنگ و نابسامانی‌های اجتماعی و سیاسی روبه‌رو خواهد بود.

عبدالعظیم مومند، استاد پوهنتون کابل و عضو بورد موسسه AELSO یکی از از این استادان اظهار داشت: «جوانان که ستون فقرات و آیندۀ کشور استند، اگر افکار آن‌ها بر افراط گرایی متمرکز باشد، این یک زنگ خطر است. لذا گردهم آوردن جوانان و فراهم ساختن زمینه تبادل نظر برای آنها در مورد ارزش‌هیا جامعه باز، خطر افراط‌گرایی را کاهش خواهد داد و این جوانان مسیر روشنگری را برای هم‌نسلان خویش نیز معرفی خواهد نمود.»

Abdul Azim Mohmand, professor at Kabul University and board member of the AELSO...
محترم عبدالعظیم مومند، استاد پوهنتون کابل و عضو بورد موسسه AELSO در جریان سخنرانی‌شان در این کنفرانس.

محمد امید هشام استاد پوهنتون کابل و یکی از بنیانگذاران گروه مددکاران اجتماعی دانشگاه کابل در این مورد علاوه نمود: « نقش مددکاران اجتماعی در ترویج اندیشه‌های همدیگرپذیری، دموکراسی و حقوق بشری بسیار کاربردی و مهم است که این گروه‌ها با دانش‌ روانشناسی و هنر مددکاری اجتماعی به صورت مسلکی می‌توانند ارزش‌های جامعه باز را در جامعه نهادینه نمایند. در پوهنتون‌ها باید تلاش شود که ارزش‌های حقوق بشر، همدیگرپذیری و دموکراسی برای جوانان آموزش داده شود و از طریق گروه‌های مددکاران اجتماعی این ارزش‌ها بیشتر گسترش یابد تا جلو افراط‌گرایی گرفته شوند.»

محترم محمد امید هشام استاد پوهنتون کابل در جریان سخنرانی های‌شان در این کنفرانس.
محترم محمد امید هشام استاد پوهنتون کابل در جریان سخنرانی های‌شان در این کنفرانس.

در بخش سوم کنفرانس؛ کار گروپی، اشتراک کنندگان این برنامه به چهار گروپ تنظیم شده و روی عوامل افراط‌گرایی، پیامدها و راهکارهای مبارزه با آن در افغانستان بحث و رای‌زنی نمودند. سپس نتایج کار گروهی را با همدیگر شریک ساختند که  برآیند این برنامه‌ها در یک کتاب تحقیقی، چاپ و نشر خواهد گردید.

The participants while doing group work...
تصویر یکی از چهار گروپ از جریان کار گروپی آن‌ها.

در بخش چهارم برنامه؛ پنل کنفرانس تحت عنوان آینده را برای خود و دیگران بهتر بسازیم، پیرامون مولفه‌های حقوق بشر، مبارزه با افراط گرایی، همدیگرپذیری و رفاه؛ چالش‌ها، فرصت‌ها، وضعیت فعلی و آینده و راه‌کارهای موجود در این  زمینه‌ها برگزار گردید که در بخش پنل برنامه استادان دانشگاه، فعالان مدنی و حقوق بشر، فعالان فرهنگی و حقوق زن و کارشناسان پیرامون ارزش‌های یادشده بحث نموده و به سوالات اشتراک‌کنندگان پاسخ ارایه نمودند.

Panel of the conference...
تصویری از جریان پنل.

در این برنامه بیش از ۳۰۰ تن از جوانان هرات؛ گسترش افراط ‌گرایی را  نگران کننده خواندند و این پدیده را یکی از عوامل ادامۀ جنگ در کشور دانستند. به‌گفتۀ این جوانان حلقه‌های استخباراتی شماری از کشورهای همسایه به‌ همکاری برخی از نهادهای تندرو مذهبی در کشور، جوانان افغان را به افراط‌گرایی و تندروی می‌کشانند.

این جوانان می‌گویند که کنفرانس جوانان هرات فرصت را برای جوانان فراهم می‌کند تا در کنار مبارزه با افراط‌گرایی، ارزش‌های صلح، همدیگر پذیری و حقوق‌بشری را در جامعه ترویج نمایند.

تصویری از یک‌گوشه این کنفرانس.

شبنم سلحشور، یکی از شرکت‌کننده‌گان این گردهمایی گفت: «افراط گرایی بی‌نهایت افزایش یافته‌است. جوانان از افراط‌گرایی رنج می‌برند، و افراط‌گرایی در بسیار از موارد مانع رفاه، همدیگرپذیری و صلح در جامعه شده است و حتی عامل بازماندن دختران از رفتن به مکاتب است.»

Shabnam Salahshor, one of the participants of the conference...
محترمه بانو شبنم سلحشور یک از اشتراک کنندگان.

بصیر آرین، شرکت‌کنندۀ دیگر این گردهمایی نیز افزود: «افراط گرایی یکی از مشکلات عمده به جوانان است که جوانان را به طرف گروه‌های افراط‌گرا سوق می‌دهد. بنابرین برگزاری چنین برنامه‌ها از سوی موسسه AELSO‌ و همکاران شان در این شرایط حساس، مسیر روشنگری و افراط‌گرایی را برای جوانان مشخص خواهد کرد و مانع پیوستن جوانان به گروه‌های افراطی خواهد شد.»

Mr. Basir Aryan, another participant of the conference...
محترم بصیر آرین یک از اشتراک کنندگان.

جمع بندی کلی کنفرانس جوانان هرات توسط محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و عضو موسس حرکت سفید انجام شد که در بخش جمع بندی، گزینه‌های بعدی را برای جوانان ارایه نمود. وی برای اشتراک‌کنندگان یاد‌آور گردید که کنفرانس ملی جوانان 2021 در شهر هرات برگزار خواهد شد، و به زودی بعد از امضای تفاهم‌نامه‌ها با دانشگاه هرات و ریاست ساحوی کمیسیون مستقل حقوق بشر در ولایت هرات، کلپ آموزشی حقوق بشر مخصوص جوانان هرات و حوزه غرب در ولایت هرات برگزار خواهد شد.

Mr. Ramizy while concluding the conference...
محترم محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان در هنگام جمع‌بندی این کنفرانس.

همچنان در این کنفرانس کتاب مبانی اسلامی جامعه باز، کتاب صلح، دوستی و آزادی و سایر کتاب‌های ارزشمند؛ از نشریات موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان برای اشتراک کنندگان به عنوان منبع علمی بررسی سازگاری‌ ارزش‌های دین اسلام با ارزش‌های جامعه باز معرفی و اهدا شد. و در قسمت اخیر برنامه، برای هر اشتراک کننده یک حلقه (CD) تحت عنوان اندیشه‌ها برای صلح و رفاه نیز توزیع گردید.

محترم محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان در هنگام اهدای سی دی و کتب نشر و چاپ شده از طریق این موسسه برای محترم والی صاحب هرات.
محترم محمد خالد رامزی رئیس اجرائیه موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان در هنگام اهدای سی دی و کتب نشر و چاپ شده از طریق این موسسه برای محترم والی صاحب هرات.

موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان مصمم است که چنین کنفرانس‌ها را در تمام ولایت‌های افغانستان به منظور ترویج اندیشه‌های همدیگر‌پذیری، صلح و آزادی و مبارزه با افراط‌گرایی، برگزار نماید.

علاقه‌مندان ترویج صلح، حقوق بشر، آزادی، همدیگرپذیری و مبارزه با افراط‌گرایی، می‌توانند با موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان، همگام  شود و افتخار سهم‌گیری در کلپ آزادی و اکادمی ایلسو را نیز بدست آورند.

همچنان جزئیات بیشتر در مورد کنفرانس جوانان هرات را در گزارش شبکه جهانی طلوع نیوز مشاهده می‌توانید:

https://youtu.be/8REv5-pEnPw