سمینار آزادی و اقتصاد | بدخشان
سلسله سمینارهای علمی و کاربردی آزادی و اقتصاد در مورد موضوعات آزادی، توسعه اقتصادی، کارآفرینی و رفاه به ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) به همکاری موسسه تحصیلات عالی برنا با اشتراک استادان دانشگاه، کارشناسان، محصلان و جوانان بهمدت یک روز در دو زمان متفاوت؛ قبل از ظهر و بعد از ظهر بهصورت جداگانه برای دختران و پسران، در شهر فیضآباد برگزار شد.
در این سمینار؛ اشتراک کنندگان پیرامون مولفههای آزادی، اندیشههای توسعه اقتصادی، نقش آزادی بیان در توسعه اقتصادی، چالشها و فرصتهای کارآفرینی در افغانستان، چالشهای اقتصادی افغانستان و راهکارهای برونرفت، مطالب مهم را آموختند و در مورد آن بحث و تبادل نظر نمودند.
محمد حنیف فرزان؛ رئیس هیئت مدیرهی موسسه AELSO در مورد کارکردها و چشمانداز موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان صحبت نموده افزود: “گامهای موثر بسوی توسعه توسط سه ضلع اساسی، قابلیت اجرایی مییابند. مثلث توسعه شامل؛ نیروی بشری با مهارت، دانش کاربردی و تکنالوژی مورد نیاز است.
بنابراین ایلسو در چشمانداز استراتژیک خویش، طرحهای کاربردی شما را برای رسیدن به یک افغانستان صلحآمیز و مرفه، مورد حمایت همهجانبه قرار میدهد.”
عبدالاحد حاجیزاده؛ رئیس موسسه تحصیلات عالی برنا، پیرامون نقش نهادهای آکادمیک در توسعه افغانستان صحبت نموده گفت: “نهادهای اکادمیک مرجع تولید و رشد اندیشههای توسعه است که با توسعه نیروی انسانی، سهم خویش را در توسعه اقتصادی و اجتماعی ایفا میکند. دانشگاهها هسته مرکزی تولید و توزیع دانش است. پوهنتونها برنامههای بزرگ عمرانی و سازندگی را مورد حمایت قرار میدهد. و نیروی کار باسواد و با مهارت؛ تولیدِ با کیفیت و کمیتِ بیشتر به بازار عرضه میدارد.”
شیرعلی قاسمی؛ رئیس پوهنځی حقوق موسسه تحصیلات عالی برنا، در مورد نقش آزادی بیان در توسعه اقتصادی صحبت نموده گفت: “رسانهها به عنوان مرجع اطلاعرسانی بهموقع، نقش بنیادین را در توسعه اقتصادی و اجتماعی ایفا مینماید. توسعه در مفهوم امروزی به معنای تأمین نیازمندیهای نسل امروز بدون ضربهزدن به منافع نسل فردا، قابل تعریف و تحلیل است.”
گلرضا حسنی؛ رئیس پوهنځی اقتصاد موسسه تحصیلات عالی برنا، در مورد چالشها و فرصتهای کارآفرینی در افغانستان صحبت نموده و اذعان داشت: “کارآفرین، ارزشآفرین است. کارآفرین با شناسایی فرصتها به نیازهای جامعه پاسخ میدهد. افغانستان با داشتن موقعیت استراتژیک، نیروی کار ارزان و آب و هوایی مناسب؛ فرصتهای طلایی را برای کارآفرینی داراست.”
وحیدالله سیرت؛ استاد موسسه تحصیلات عالی برنا، در مورد چالشهای اقتصادی در افغانستان و راهکارهای برونرفت صحبت نموده افزود: “برای برونرفت از وضعیت موجود و حرکت بسوی وضعیت مطلوب اقتصادی، از پنج مرحله باید عبور نمائیم: 1. گذار از مرحله سنتی اقتصادی بسوی صنعتی شدن؛ 2. مقدمات اساسی برای ورود به مرحله صنعتی؛ 3. جهش اقتصادی؛ 4. بلوغ اقتصادی؛ 5. ثبات اقتصادی.”
صلاحالدین قاریزاده؛ نماینده موسسه AELSO در بدخشان پیرامون نقش جوانان در توسعه اقتصادی و اجتماعی صحبت نموده گفت: “رفاه و توسعه اقتصادی و اجتماعی افغانستان با نیروی بازوان توانمند و ایدههای خلاق جوانان کشور امکانپذیر است.”
در بخش تریبون آزاد (Open Mike)، اشتراککنندگان برنامه در مورد آزادی، توسعه اقتصادی و کارآفرینی در افغانستان دیدگاههای خود را شریک ساختند و برای پرسشهای شان از کارشناسان برنامه پاسخ دریافت نمودند.
زینب طارق؛ اشتراک کننده سمینار گفت: “برگزاری چنین برنامهها چشمانداز آزادی و توسعه اقتصادی را برای محصلان فراهم می کند و محصلان در پرتو آن ایدههای خویش را برای تحقق آزادی و توسعه اقتصادی در کشور، مطرح و عملی خواهد کرد.”
اورانوس شریفی، یکی دیگر از اشتراککنندگان سمینار آزادی و اقتصاد در ولایت بدخشان گفت: “در وضعیت کنونی افغانستان برگزاری چنین برنامهها، نهایت انگیزه بخش و سرنوشت ساز است و جوانان باورمند میشود که در هر شرایط میتوان برای آزادی و رسیدن به توسعه اقتصادی و اجتماعی تلاش کرد و ابتکار موسسه ایلسو در مورد حمایت از طرحهای کارآفرینی جوانان، برای توانمندسازی جوانان بهخصوص دختران بسیار مفید و انگیزهبخش است.”
عبدالقاهر بهشتی؛ رئیس عمومی برنامههای موسسه AELSO در جمع بندی سمینار آزادی و اقتصاد گفت: “توسعه اقتصادی در گرو توسعه نیروی انسانی است. توسعه نیروی انسانی بدون برگزاری چنین برنامهها، مطالعات گسترده و تحقیقات علمی اثربخش، امکانپذیر نیست. برنامه امروز مقدمهای برای برنامههای بزرگ آینده است. در این سلسله سمینارها تلاش صورت میگیرد که اساسات آزادی، توسعه اقتصادی، رفاه و کارآفرینی به جوانان و محصلان پوهنتونها آموزش داده شود تا محصلان و جوانان برای یک رقابت جدی در کمپهای کارآفرینی این موسسه آماده شود و بتواند طرحهای علمی و کاربردی کارآفرینی را در راستای تقویت آزادی و توسعه اقتصادی در افغانستان، پیشکش و عملی سازد.”
سمینار آزادی و اقتصاد با توزیع تصدیقنامه برای اشتراک کنندگان و گرفتن عکس گروهی با موفقیت به اتمام رسید.
بسوی افغانستانِ آزاد و مرفه
دیپارتمنت نشرات و ارتباطات