کنفرانس جوانان بلخ (بزرگ فکر کنید)
موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) در همکاری با ریاست اطلاعات و فرهنگ بلخ، سازمان اجتماعی سفید و سایر سازمانهای برجسته ملی و بینالمللی، کنفرانس جوانان بلخ را با محوریت مولفههای حقوق بشر، آزادی دموکراسی و رفاه با حضورداشت بیش از 200 جوان در ولایت بلخ برگزار کرد.
در این کنفرانس یک روزه، علاوه بر حضورداشت مقامات محلی بلخ، نمایندگان مردم در شورای ولایتی، استادان دانشگاه، فعالان مدنی و حقوق بشری؛ جوانان و محصلان گردهم آمدند و در کنار فراگیری موارد مختلف پیرامون ارزشهای دموکراسی، آزادی، حقوق بشر، رفاه، همدیگرپذیری و مبارزه با افراطگرایی، طرحها و برنامههای سازنده شان را برای نهادینه شدن ارزشهای، حقوق بشر، دموکراسی، صلح، آزادی، همدیگرپذیری و مبارزه با افراطگرایی در افغانستان توسط کار گروپی و تبادل نظر، ارایه نمودند.
سخنرانان این کنفرانس نهادینه ساختن همدیگرپذیری، ارزشهای حقوق بشر، رفاه و آزادی از دام افراطیت را زمینهساز صلح و رفاه در کشور خوانده و به ضرورت ترویج همدیگرپذیری در افغانستان تاکید نمودند. اشتراک کنندگان این کنفرانس حمایت شانرا از صلح، آزادی و همدیگرپذیری اعلام نموده و این مؤلفهها را قدرت بازدارنده مدنی و اجتماعی در برابر افراطگرایی و هراسافگنی دانستند.
عبدالقاهر بهشتی مسئول تحقیق موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و عضو بورد سازمان اجتماعی سفید افتتاحگر این کنفرانس بود؛ در صحبتهای خویش، بیان داشت که موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و سازمان اجتماعی سفید طی نزدیک به دو دهه فعالیتهای خویش برای ترویج ارزشهای جامعه باز در مطابقت با آموزههای دین مقدس اسلام؛ مسیرهای پر از فراز و نشیب را پیموده است و تا کنون در 28 ولایت و شهر افغانستان به صورت رضاکارانه فعالیت دارند.
مسئول تحقیق موسسه (AELSO)، عدالت میان ارزشها و ترویج ارزشهای انسانی را در سازگاری با ارزشهای دین مبین اسلام و مبارزه با افراطگرایی را از اهداف اساسی کنفرانس جوانان بلخ بیان داشته و گفت: «چشمانداز و هدف اساسی کنفرانس جوانان بلخ اینست که در محوریت؛ حقوق بشر، دموکراسی، آزادی، رفاه و همدیگرپذیری، ارزشهای انسانی و جامعه باز را برای اشتراک کنندگان آموزش بدهیم و نظریات و طرحهای جوانان را برای ترویج و نهادینه نمودن ارزشهای انسانی و مبارزه با افراطگرایی، جمع آوری و در یک کتاب تحقیقی منحیث کتاب راهنما برای پالیسی سازی در عرصه حکومتداری خوب، نهادینه نمودن ارزشهای انسانی و مبارزه با افراطگرایی به چاپ برسانیم.»
مسئول تحقیق موسسه پیامهای مشخص را به آدرسهای مختلف چنین ابراز نمود: « پیام ما به حکومت اینست که از هر فرصت بهخصوص فرصتهای موجود برای تامین صلح و رفاه استفاده بهینه نمایند و به جوانان نیز نقش اساسی بدهند. پیام ما به کشورهای کمک کننده اینست که اجازه ندهند افغانستان بار دیگر به جغرافیای افراطگرایان مبدل شود و در کنار مردم افغانستان همکار باقی بمانند. پیام ما به جوانان عزیز اینست که از انتقادهای بیبنیاد دست بردارند و با ارائه طرحها و برنامههای عملی خویش در راستای انکشاف و ترقی کشور سهم بگیرند و نیروی جوانی خود را برای همدیگرپذیری، آزادی، رفاه و نهادینه ساختن ارزشهای حقوق بشری در افغانستان به مصرف رسانند.»
حجتالاسلام محمد جواد سرابی پیرامون نقش علما در ترویج اندیشههای همدیگرپذیری صحبت نموده افزود: «رسالت بنیادین علماست که اندیشههای همدیگرپذیری و صلح را با توجه به احکام قرآن و اخادیث نبوی در میان جوامع ترویج نمایند و من از این تربیون از تمام علما می خواهم که مسئولیت دینی و انسانی خویش را در راستای ترویج افکار همدیگرپذیری و برادری در جامعه ایفا نمایند.»
مطیعالرحمن کریمی رئیس اطلاعات و فرهنگ ولایت بلخ، با استقبال و سپاسگزاری از ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان و سازمان اجتماعی سفید بخاطر برگزاری کنفرانس جوانان بلخ، حضور و نقش جوانان را در تمام عرصههای اجتماعی و سیاسی مهم خواند و جوانان را برای حضور پر رنگ تر در عرصه سیاست و دولت تشویق نموده گفت: « جوانان با توجه با فیصدی نفوس شان در افغانستان، تاثیرگذارترین بخش جامعه در سرنوشت جمعی است. جوانان با اتفاق و همدیگرپذیری میتوانند برای بسیاری از چالشهای اجتماعی و فرهنگی راهکارهای نوین ارائه نمایند و الگوی تغییر به سوی روشنگری در کشور باشند.»
در ادامه برنامه، خانم شهلا حدید، رئیس امور زنان ولایت بلخ پیرامون نقش زنان در امر ترویج و محافظت از ارزشهای حقوق بشری صحبت نموده افزود: «عملکرد ما باید بخاطر مسئولیتهای دینی و اجتماعی در مسیر روشنگری و انسانیت باشند تا حقوق بشر تامین گردد، رهرو افراد صالح باشیم و برای نسلهای آینده فعالیت نمائیم و آینده را برای خود و نسلهای بعدی خویش عاری از تبعیض و افراطگرایی بسازیم. زنان با توجه به نقش تاثیرگذار شان بر فرزندان که بخش اساسی شخصیت فرزندان از نحوه تربیت مادر متاثر میشود؛ میتوانند سهم ارزندهای را در ترویج ارزشهای حقوق بشری و محافظت از آن ارزشها در خانواده و جامعه داشته باشد»
در بخش دوم برنامه؛ پنل کنفرانس تحت عنوان آینده را برای خود و دیگران بهتر بسازیم، پیرامون مولفههای حقوق بشر، مبارزه با افراطگرایی، همدیگرپذیری و رفاه؛ چالشها، فرصتها، وضعیت فعلی و آینده و راهکارهای موجود در این زمینهها با گردانندگی نجیبالله سلیمانخیل عضو بورد موسه برگزار گردید که در بخش پنل برنامه استادان دانشگاه، فعالان مدنی و حقوق بشر، فعالان فرهنگی و حقوق زن و کارشناسان پیرامون ارزشهای یادشده بحث نموده و به سوالات اشتراککنندگان پاسخ ارایه نمودند.
در بخش سوم کنفرانس؛ در مرحله کار گروپی، اشتراک کنندگان این برنامه به چهار گروپ تنظیم شده و روی عوامل افراطگرایی، پیامدها و راهکارهای مبارزه با آن در افغانستان بحث و رایزنی نمودند. سپس نتایج کار گروهی را با همدیگر شریک ساختند که برآیند این برنامهها در یک کتاب تحقیقی، چاپ و نشر خواهد گردید.
در این برنامه بیش از 2۰۰ تن از جوانان بلخ؛ گسترش افراطگرایی را نگران کننده خواندند و این پدیده را یکی از عوامل ادامۀ جنگ در کشور دانستند. بهگفتۀ این جوانان حلقههای استخباراتی شماری از کشورهای همسایه به همکاری برخی از نهادهای تندرو مذهبی در کشور، جوانان افغان را به افراطگرایی و تندروی میکشانند.
این جوانان میگویند که کنفرانس جوانان بلخ فرصت را برای جوانان فراهم میکند تا در کنار مبارزه با افراطگرایی، ارزشهای صلح، همدیگر پذیری و حقوقبشری را در جامعه ترویج نمایند.
فوزیه احمدی، یکی از شرکتکنندهگان این گردهمایی گفت: «افراط گرایی بینهایت افزایش یافتهاست. جوانان از افراطگرایی رنج میبرند، و افراطگرایی در بسیار از موارد مانع رفاه، همدیگرپذیری و صلح در جامعه شده است و حتی عامل بازماندن دختران از رفتن به مکاتب است.»
مطهر پیشوا، شرکتکنندۀ دیگر این گردهمایی نیز افزود: «افراط گرایی یکی از مشکلات عمده به جوانان است که جوانان را به طرف گروههای افراطگرا سوق میدهد. بنابرین برگزاری چنین برنامهها از سوی موسسه AELSO و همکاران شان در این شرایط حساس، مسیر میانهروی و افراطگرایی را برای جوانان مشخص خواهد کرد و مانع پیوستن جوانان به گروههای افراطی خواهد شد.»
جمع بندی کلی کنفرانس جوانان بلخ توسط عبدالقاهر بهشتی مسئول تحقیق موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان انجام شد که در بخش جمع بندی، گزینههای بعدی را برای جوانان ارایه نمود. وی برای اشتراککنندگان یادآور گردید که کنفرانس ملی جوانان 2021 در یکی از شهرهای بزرگ کشور برگزار خواهد شد، که در کنفرانس ملی جوانان به اشتراککنندگان کنفرانس جوانان بلخ، اولویت داده خواهد شد.
همچنان در این کنفرانس کتاب مبانی اسلامی جامعه باز، کتاب صلح، دوستی و آزادی و سایر کتابهای ارزشمند؛ از نشریات موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان برای اشتراک کنندگان به عنوان منبع علمی بررسی سازگاری ارزشهای دین اسلام با ارزشهای جامعه باز معرفی شد.
موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان مصمم است که چنین کنفرانسها را در ولایتهای مختلف افغانستان به منظور ترویج اندیشههای همدیگرپذیری، صلح و آزادی و مبارزه با افراطگرایی، برگزار نماید.
علاقهمندان ترویج صلح، حقوق بشر، آزادی، همدیگرپذیری و مبارزه با افراطگرایی، میتوانند با موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان، همگام شود و افتخار سهمگیری در کلپ آزادی و اکادمی ایلسو را نیز بدست آورند.
همچنان جزئیات بیشتر در مورد کنفرانس جوانان بلخ را در گزارش تلویزیون پیکان مشاهده میتوانید.