چشم انداز اقتصادی افغانستان

جولای 2023

چشم‌انداز اقتصادی افغانستان، یک ابتکار خلاقانه از موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) است که مهم‌ترین و آخرین رویدادهای اقتصادی افغانستان را در یک ماه اخیر، منعکس می‌کند.

با مطالعه این ماهنامه اقتصادی که به سه زبان (پشتو، دری و انگلیسی) تهیه و ترتیب شده است، شما می‌توانید دید گسترده‌تری از اقتصاد افغانستان داشته باشید.

برگزاری نمایشگاه فرآورده‌های کشاورزی و صنایع دستی در جوزجان

نخستین نمایشگاه فرآورده‌های کشاورزی و صنایع دستی به هدف توانمند سازی اقتصاد بانوان در جوزجان برگزار شد

مسوولان محلی جوزجان می‌گویند که در این نمایشگاه صد بانو فرآورده‌های کشاورزی و صنایع دستی‌شان را در پنجاه غرفه به نمایش گذاشته اند.

شماری از بانوان که در این نمایشگاه اشتراک کرده‌اند، خواهان ایجاد یک مارکیت ویژه برای بازاریابی به تولیدات شان هستند.

در این نمایشگاه که  در شهر شبرغان مرکز ولایت جوزجان برگزار شده بود، بانوان متشبث خواهان پُشتیبانی حکومت سرپرست شدند.

مقدس سادات به رسانه‌ها گفت: «چنین نمایشگاه‌ها برای بازایابی ما خیلی موثر و خوب است. ما می‌خواهیم همین قسم نمایشگاه‌های ایجاد شود.نبود مارکیت برای ما خیلی نگران کننده است.»

فریبا گفت: «ما خواهان این استیم که مارکیت ایجاد شود تا ما از آن برای فروشات محصولات خود [استفاده کنیم.»

سنگیما یکی از بازدیدکننده گان گفت: «خانم‌ها، همه‌یی شان دست‌آوردهای خیلی فوق‌العاده دارند که باید از آنان حمایت شود.»

مسوولان محلی جوزجان نیز بدین باور اند که برگزاری چنین نمایشگاه‌ها برای رشد فعالیت‌های بازرگانی بانوان متشبث سودمند است.  به گفته آنان، همین اکنون چهارهزار زن در بخش‌های کشاورزی و صنایع دستی در این ولایت، مشغول کاراند.

محمد ظریف فائز، رییس اقتصاد جوزجان گفت: «در سطح جوزجان چهار هزار دختر خانم‌ها که است در بخش صنایع دستی و محصولاتی زراعتی کار می‌کنند.»

این نمایشگاه در حالی در جوزجان برگزار می‌شود که زنان تجارت پیشه و کشاورز در این ولایت، از نبود بازار مناسب برای فرآورده‌های کشاورزی و صنایع دستی‌شان شکایت می‌کنند و از مسوولان خواهان رسیدگی به این چالش هستند.

افزایش ۲۵ درصدی انتقالات کالاهای بازرگانی از طریق راه‌آهن

مسوولان اداره راه‌آهن افغانستان از افزایش ۲۵ درصدی انتقالات در سه ماه نخست سال روان هجری خورشیدی نسبت به سال پار خبر می‌دهند.

آنان می‌گویند که در یک سال پسین راه‌‌های‌آهن کشور چهار اعشاریه پنج میلیون متریک تُن کالا را از طریق بنادر کشور انتقال داده‌اند.

 مسوولان این اداره از پیشرفت‌های کاری پروژه‌ی افغان-ترانس که آسیای میانه را با آسیای جنوبی وصل می‌کند، نیز سخن می‌زنند.

بخت الرحمن شرافت رییس اداره راه‌آهن، در برنامه‌ی حساب‌دهی دولت به ملت، گفت: «در بخش انتقالات نسبت به سال گذشته، در ربع نخست سال روان ما ۲۵درصد افزایش داریم. یعنی در عواید انتقالات از طریق راه‌آهن از کشور‌های منطقه به افغانستان و یا در بخش ترانزیت در بنادر حیرتان، آقینه، تورغندی و روزنک، در سال روان ما ۲۵ درصد افزایش داریم.»

عبدالسمیع درانی، سخنگوی اداره راه‌آهن، می‌گوید: «اداره خط آهن افغانستان توانسته که تمام عواید خود را از طریق سیستم بانکی RMIS و CBS جمع‌آوری کند و ما به ملت اطمینان داده می‌توانیم که یک افغانی از عواید اداره خط آهن افغانستان حیف و میل یا به سرقت برده نمی‌شود تمام عواید به شکل شفاف جمع‌آوری می‌شود.»

به گفته‌ی مسوولان اداره راه‌آهن، آغاز و به پایان رساندن فاز اول و دوم قطعه چهارم پروژه راه‌آهن خواف-هرات، آغاز احداث پروژه‌ی راه‌آهن اندخوی-شبرغان، توسعه‌ی‌ ایستگاه‌های راه‌آهن روزنک، تورغندی، آقینه و حیرتان-مزارشریف، به همین ترتیب، پی‌گیری امور پروژه‌ی راه‌آهن افغان-ترانس و پروژه‌ی راه‌آهن سپین بولدک-چمن از مهم‌ترین برنامه‌های بعدی این اداره به شمار ‌می‌روند.

عبدالباری صدیقی، معاون فنی اداره راه‌آهن، گفت: «فاز اول قطعه‌ی چهارم خط آهن خواف- هرات، به طول ۴۳ کیلومتر یکی از پروژه‌های خاص و مهم اداره خط آهن افغانستان است که در نظر است کار این پروژه آغاز شود و تا ۱۶ ماه آینده صد در صد کار این پروژه تکمیل خواهد شد.»

میزان صادرات به دو میلیارد دالر امریکایی رسیده است

سرپرست وزارت صنعت و تجارت، در چارچوب برنامه حسابدهی دولت به ملت گزارش یک ساله این وزارت را ارائه نموده و گفته است که میزان صادرات در کشور به دو میلیارد دالر امریکایی رسیده است.

 

به گفته نورالدین عزیزی، هشتاد درصد شرکت‌ها در کشور فعال شده است. وی می‌افزاید که پشتیبانی قاطع از صنعت صورت گرفته و فرصت‌ها برای صنعت‌کاران در کشور ایجاد شده است.

آقای عزیزی گفته است که مالیات انتفاعی از ۴ درصد کاهش یافته و مالیات موضوعی ۷ درصد معاف شده است.

سرپرست این وزارت می‌گوید که برنامه‌های این وزارت تمرکز بالای پیشنهاد طرح و ترویج استفاده از تولیدات داخلی بوده است.

نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت وتجارت می‌گوید که:«تصامیم همه‌جانبه و درست جهت حمایت از صنعت در کمیته تعرفه، یعنی کمیته تعرفه ما مکمل صنعت محور است، حمایت از صنعت افغانستان می‌شود. در گذشته اگر به واردات اهمیت داده می‌شد، اما امروز به صنعت افغانستان خیلی اهمیت داده شده است.»

سرپرست وزارت صنعت از ایجاد کمیته بنادر به خاطر جلوگیری از قاچاق، فرار سرمایه و قاچاق دالر خبر می‌دهد و می‌گوید که قرار است این کمیته در سال جاری ایجاد شود. به گفته او برق صنعت‌کاران در هلمند و کندهار ۲۴ ساعته شده است که پیش از این صنعت‌کاران در کندهار بدون برق بودند.

اشتراک بیش از ۶۰۰ سرمایه‌گذار منطقه در نمایشگاه امام ابوحنیفه در کابل

در دومین نمایشگاه شش‌روزه بین‌المللی امام ابوحنیفه که در کابل برگزار شده است، بیش از ۶۰۰ سرمایه‌گذار و تاجر از پاکستان، ایران و ترکمنستان شرکت کرده‌اند.

این نمایشگاه که توسط اتاق تجارت و صنایع افغانستان از ۱۶ تا ۲۲ جولای برگزار شده است، شماری زیادی از زنان تاجر و صنعتگر محصولات شان را به نمایش گذاشته‌اند.

در همین حال، سازمان توسعه تجارت پاکستان و بیش از ۲۵ صنعتگر مشهور پاکستانی نیز در این نمایشگاه شرکت کرده‌اند.

اتاق تجارت و صنایع افغانستان در صفحه تویترش نگاشته است: «اتشه تجارتی پاکستان، ترکیه و ترکمنستان در کنفرانس  B2B (نمونه تجارت به تجارت) که توسط اتاق تجارت و صنایع افغانستان ترتیب داده شده بود، شرکت کردند و علاقه‌مندی خود را برای سرمایه‌گذاری در افغانستان ابراز نمودند.»

به گفته مسوولان، این نمایشگاه نه تنها به ترویج تولیدات محلی تجار افغان کمک می‌کند، بلکه پیوند آن‌ها را با شرکای منطقه‌ای نیز تقویت می‌کند.

این نمایشگاه بخشی از تلاش‌های اتاق تجارت مشترک افغانستان و پاکستان است که هدف آن ارتقای روابط تجاری دوجانبه، بدون توجه به منافع سیاسی است.

دومین نمایشگاه ملی و بین‌المللی امام ابوحنیفه که از ۱۶ جولای آغاز شده است تا ۲۲ جولای در مرکز نمایشگاه‌های بین‌المللی افغانستان ادامه خواهد داشت.

هدف از برگزاری این نمایشگاه ترویج تولیدات داخلی افغانستان، آشنایی تجار و تولیدکنندگان افغان با محصولات جدید سایر کشورها، ایجاد فرصت‌های جدید برای صادرات، واردات و سرمایه‌گذاری مشترک و گسترش روابط تجاری بین تاجران افغان و بین‌المللی است

وزارت مالیه ۱۲ شرکت دولتی را دوباره فعال کرد

سخنگوی وزارت مالیه می‌گوید از میان ۴۴ شرکت دولتی که در نظام قبلی غیرفعال و یا نیمه فعال بودند، ۱۲ شرکت آن را دوباره به‌گونه کامل فعال کرده‌اند.

احمد ولی حقمل می‌گوید با فعال‌شدن این شرکت‌ها زمینه اشتغال برای هزاران شهروند کشور نیز فراهم شده است.

حقمل افزوده است که تلاش‌ها برای فعال‌سازی سایر شرکت‌های دولتی ادامه دارد. این وزارت تصریح کرده است که بیشتر این شرکت‌های فعال‌شده، تولیدی می‌باشند.

در همین حال، وزارت مالیه گفته است که دولت بودجه اختصاصی برای فعال‌سازی بقیه شرکت‌ها ندارد و اما تلاش می‌کند تا برخی شرکت‌ها را از سرمایه‌های دورانی شان و برخی دیگر را در همکاری با سکتور خصوصی دوباره فعال کنند

عضو ماهنامه شوید