چشم انداز اقتصادی افغانستان

اگست 2023

Afghan women at a textile factory in Kabul
Source: Wikipedia.org

چشم‌انداز اقتصادی افغانستان، یک ابتکار خلاقانه از موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) است که مهم‌ترین و آخرین رویدادهای اقتصادی افغانستان را در یک ماه اخیر، منعکس می‌کند.

با مطالعه این ماهنامه اقتصادی که به سه زبان (پشتو، دری و انگلیسی) تهیه و ترتیب شده است، شما می‌توانید دید گسترده‌تری از اقتصاد افغانستان داشته باشید.

صادرات تولیدات افغانی به فرانسه و ترکیه

سخنگوی رژیم سرپرست افغانستان در حساب اکس خود گفته است که در ادامه صادرات تولیدات افغانی، گروپ کمپنی‌های پامیرکولا صادرات اش را به فرانسه و ترکیه آغاز کرد.

ذبیح‌الله مجاهد می‌گوید که این صادرات شامل آب میوه‌های مختلف، نوشابه‌ها و سایر تولیدات کشور می‌شود.

آقای مجاهد افزوده است که، با این گام صادرات کشور تقویت خواهد یافت.

درعین حال، به گفته آقای مجاهد، صادرات افغانستان به کشور ترکیه نیز توسط انتقال محموله‌های مواد تولید شده شرکت‌های پامیرکولا آغاز گردید.

به گفته وی، درین محموله‌ها مواد تولید شده با ستندرد شامل اند که کمپنی‌های صعنتی کشور آن را تولید می‌نماید.

مجاهد در ادامه نگاشته است که:«افغانستان به یک کشور صادرکننده تبدیل خواهد شد.»

چین علاقمند سرمایه گذاری در بخش تولید موتر در افغانستان است

انجمن صنعت‌کاران افغانستان می‌گوید که شماری از سرمایه گذاران چینی علاقمند سرمایه گذاری در بخش تولید موتر و ساخت بطری موترهای برقی در افغانستان هستند.

مسئولان انجمن صنعت‌کاران کشور این مطلب را پس از شرکت در یک نمایشگاه بین‌المللی در چین، بیان کردند.

به گفته مسئولان این انجمن، سرمایه‌گذاران چینی اظهار کرده اند که اگر مشکلات بانکی میان افغانستان و چین حل گردد، آنان حاضر اند در بخش تولید موتر و ساخت بطری موترهای برقی در افغانستان سرمایه‌گذاری کنند.

عبدالجبار صافی، رئیس انجمن صنعتکاران گفت: «مسئولان شرکت موتر سازی گفته اند که اگر مشکلات بانکی میان چین و افغانستان حل گردد، آنان به زودی نمایندگی شان را در افغانستان باز و تولیدات و فروشات شان را در این کشور شروع خواهند کرد.»

از سویی هم وزارت صنعت و تجارت گفت که بیش از هر زمان دیگری فرصت و زمینه سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی در افغانستان مساعد است و سرمایه گذاران می‌توانند از هر نقطه جهان به شمول چین در افغانستان سرمایه گذاری داشته باشند.

عبد السلام جواد آخندازده، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت گفت: «ما به همه سرمایه گذاران داخلی و خارجی در بخش سرمایه‌گذاری سهولت‌هایی را ایجاد کرده ایم و کوشش می‌کنیم این روند را گسترش دهیم تا اینکه زمینه رشد فعالیت‌های سرمایه‌گذاری و اقتصادی فراهم شود.»

به باور آگاهان اقتصادی، جلب سرمایه گذاری‌های خارجی در افغانستان می‌تواند به بهبود و پیشرفت اوضاع اقتصادی در کشور مؤثر واقع شود و نیاز است که امارت اسلامی برای بیشتر شدن این سرمایه گذاری‌ها سهولت های لازم را برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی فراهم بسازد.

سازمان ملل از فعالیت‌های اقتصادی زنان متشبث افغان ستایش کرد

بخش زنان سازمان ملل متحد برای افغانستان در یک پیام در صفحه ‌ِاکس‌اش به مناسبت «روز جهانی کارآفرینان» گفته است که زنان در افغانستان در شرایط بسیار سختی فعالیت‌های اقتصادی خویش را انجام می‌دهند.

این نهاد با قدردانی از زنان متشبث گفته است که با افتخار از آنان حمایت می‌کند.

با این حال، زنان متشبث با ابراز نگرانی می‌گویند که کمک‌های سازمان ملل بیشتر سلیقه‌ای بوده است.

نفیسه دانش، عضو اتاق تجارت زنان، در این مورد گفت: «سازمان ملل فقط دفترهای لوکس دارد که ماهانه یک هزینه هنگفت سر از آن‌ها مصرف می‌کند اما متأسفانه کوچکترین حمایت خانم‌ها را نمی‌کند و در چنین شرایطی واقعاً خود من شخصاً منحیث یک خانم متشبث از سازمان ملل چنین توقع دارم که همرای متشبثین همکاری کند.»

در همین حال، براساس آمار وزارت صنعت و تجارت در حال حاضر هزاران زن متشبث در بخش‌های مختلف مشغول سرمایه‌گذاری هستند و حکومت نیز از آنان حمایت می‌کند.

عبدالسلام جواد آخندزاده، سخنگوی این وزارت می‌گوید: «اتاق تجارت زنان ۵۶۰ عضو دارد، در تمام کشور در حدود ۸ هزار تن از زنان افغانستان در بخش‌های مختلف تجارت، عملاْ فعالیت دارند که فعالیت‌های شان بیشتر در هفت سکتور می‌باشد؛ سکتور صنایع دستی، سکتور زراعت، سکتور صحت، سکتور خدمات، سکتور مواد غذایی، سکتور صنعت و سکتور معدن.»

آقای جواد آخندزاده افزود: «حضور بانوان در عرصه سرمایه‌گذاری و اقتصادی کشور می‌تواند امنیت غذایی خانواده‌ها را بالا ببرد و دامنه فقر را در کشور محدود نماید.»

از سویی هم، آگاهان اقتصادی همچنان نفش زنان را در رشد اقتصاد خانواده‌ها و کشور مهم می‌دانند و بر حمایت هرچه بیشتر آنان تأکید دارند.

گفتنی است که سازمان ملل در حالی بر حمایت از زنان تجارت‌پیشه تأکید کرده که محدودیت‌ها بر کار آنان، تاثیرات منفی گذاشته است.

دو هزار کارتن انگور تازه از بلخ به روسیه صادر شد

مسوولان در اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری ولایت بلخ می‌گویند که یک محموله انگور تازه به تعداد دو هزار کارتن از راه تجارتی حیرتان به کشور روسیه صادر شده است.

اسدالله اسدی، رییس این اتاق گفته است که این محموله روز شنبه (۲۸ اسد) به کشور روسیه صادر شده است.

آقای اسدی با استقبال از افزایش صادرات افغانستان‌ به کشورهای همسایه، از فرصت‌های فراهم‌شده ابراز خرسندی کرده است.

به گفته‌ او، قرار است در آینده نزدیک روند صادرات انار، سیب و سایر میوه‌های تازه کشور از طریق بندر تجارتی حیرتان نیز آغاز شود.

نمایشگاه انگور، عسل و انجیر در هرات برگزار شد

نمایشگاه انگور، عسل و انجیر در هرات برگزار شده است، دهقانان در چهل غرفه فرآوده‌های باغداری خود را به نمایش گذاشته اند.

ریاست زراعت ومالداری هرات می‌گوید امسال هشتاد فیصد حاصلات انجیر و چهل درصد حاصلات انگور کم شده است، سرمای شدید زمستان گذشته و خشکسالی‌های دو سال اخیر باغداران را متضرر ساخته است.

با این همه هنوز مسیر برای صادرات میوه‌های تازه هرات باز نشده است و تاجران با مشکلات اساسی روبرو هستند، باغداران مجبور اند به دلیل نبود سردخانه‌ها میوه‌های شان را به قیمت ارزان به بازار عرضه کنند.

باغداران در فصل برداشت انگور برای نمایش میوه‌های تازه به این نمایشگاه آمدند، این هفتمین جشنواره انگور، عسل و انجیر است.

اتاق زراعت ومالداری هرات می‌گوید هنوز چالش‌ها در برابر چگونگی صادرات میوه‌های تازه به بیرون از کشور وجود دارد، مسئله صدور ویزا برای تاجران حل نشده است و دهلیزهای هوایی در این ولایت بسته می‌باشد.

بشیراحمد بهادری، رئیس اتاق محصولات زراعت و مالداری هرات می‌گوید که:«ما نهایت تلاش خود را کردیم تا اینکه بازاریابی داشته باشیم و بازار برای محصول زراعتی نه تنها در بخش انگور بلکه در همه بخش‌ها با جهان پیدا کنیم و بتوانیم اینها را صادرکنیم، متاسفانه مشکلی که برای ما همیشه بوده این است که نتوانستیم برای تاجر خود ویزا بگیریم تا بروند ببینند و بازاریابی کنند.»

دهقانان و باغداران همچنان در این جشنواره میوه‌های دیگری را در کنار انگور به نمایش گذاشتند. در حال حاضر بازار میوه در هرات کساد است، اما باغداران به این باور اند که نبود سردخانه‌های معیاری سبب شده است تا آنها میوه‌های خود را به قیمت ارزان به بازار عرضه کنند.

توریالی غوثی، معاون اتاق صنایع و معادن هرات می‌گوید که:«درخواست ما از مسوولان ذیصلاح و مسوولان هرات این است که هرچه زودتر این سردخانه‌ها ساخته شود تا جنس که ما تولید می‌کنیم مثل بادنجان، بامیه، انگور و دیگر فرآورده‌های باغداری را بتوانیم در زمستان به فروش برسانیم.»

کاهش محصول گمرکی صادرات زغال‌سنگ از سوی وزارت معادن و پترولیم

وزارت معادن و پترولیم می‌گوید که این وزارت محصول گمرکی صادرات یک تُن زغال‌سنگ را از ۴۵ به ۳۰ دالر کاهش داده است.

همایون افغان، سخنگوی این وزارت می‌افزاید که به هدف ایجاد سهولت برای بازرگانان و تشویق بیش‌تر سرمایه‌گذاران “تعرفه‌ی رویالتی” صادرات هر تُن زغال‌سنگ نیز از دو هزار و ۵۰۰ افغانی به دو هزار و ۲۰۰ افغانی کاهش یافته است.

سخنگوی وزارت معادن و پترولیم، بیان کرد: «با در نظرداشت نرخ جهانی زغال‌سنگ و جهت ایجاد سهولت‌ها برای تجاران و تشویق سرمایه‌گذاران و جهت بلند بردن سطح صادرات زغال‌سنگ به اساس پیشنهاد وزارت معادن و پترولیم و حکم رهبری امارت اسلامی افغانستان که ریالتی یک تُن زغال‌سنگ از ۲۵۰۰ افغانی به ۲۲۰۰ افغانی کاهش بیابد.»

در همین حال، اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری می‌گوید که پس از افزایش تعرفه زغال‌سنگ در سال‌پار صادرات این معدن به بیرون از کشور به ویژه پاکستان کاهش چشم‌گیر داشته است.

محمد یونس مومند، معاون اول اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری، گفت: «زغال‌سنگ صادرات افغانستان تکس که ۱۵ دالر کم شده در صادرات زغال‌سنگ تغییرات خواهد آورد حالا که پاکستان از دیگر کشورها به ویژه افریقا زغال‌سنگ وارد می‌کند این برای زغال‌سنگ افغانستان بازار خوب است و باید در بخش ترانزیت زغال‌سنگ نیز سهولت‌های فراهم شود تا ما بتوانیم زغال‌سنگ را به دیگر کشورهای نیز صادر کنیم. خواست ما این است که در این باره دقت شود به نرخ جهانی توجه شود.»

بربنیاد آمار‌های وزارت صنعت و تجارت در چهار ماه گذشته به ارزش ۹۵ میلیون دالر زغال‌سنگ به کشور‌های منطقه صادر شده است.

آخندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت، گفت: «در چهار ماه نخست سال هجری خورشیدی به مقدار چهار صدو ۹۷ هزار تُن سنگ زغال به ارزش نود و پنج میلیون دالر صادرات صورت گرفته است.»

پیش از این، اتاق صنایع و معادن کشور گفته بود که استخراج معادن به ویژه زغال‌سنگ به‌گونه‌ی فنی و صادرات آن زمینه کار را برای هزاران تن در کشور فراهم می‌سازد.

رضایت‌مندی از شمار بازدیدکنندگان در نمایشگاه راه ابریشم در کابل

اتحادیه بازرگانان و سرمایه‌گذاران می‌گوید که نمایشگاه راه ابریشم، روزانه بیش از ۷هزار بازدیدکننده داشته است.

حزب‌الله الفت، رییس اجرایی این اتحادیه می‌گوید که شرکت کنندگان در جریان سه روز توانسته‌اند با بسیاری از شرکت‌ها قراردادهایی نیز به امضا برسانند.

به گفته‌ی آقای الفت، ۳۰ درصد شرکت کنندگان در این نمایشگاه بانوان بودند.

حزب‌الله الفت به طلوع‌نیوز گفت: «بازدیدکننده‌های ما روزانه بیشتر از شش الی هفت هزار است که تاجران ملی و بین‌المللی، بازرگانان داخلی و خارجی و خانواده‌های عزیز از نمایشگاه دیدن می‌کنند.»

شرکت کنندگان از فروشات شان در نمایشگاه نیز راضی اند و از امارت اسلامی می‌خواهند تا فرصت‌ها برای برگزاری نمایشگاه‌های ملی و بین‌المللی را بیشتر سازد.

پروانه، شرکت کننده به رسانه‌ها گفت: «سه روز که از نمایشگاه گذشت، خوب بود. برای مردم هم خوب بود. در قسمت فروشات هم خوب بود و ما با چند شرکت قرارداد کردیم..»

احمد جاوید یکی دیگر از شرکت کنندگان گفت: «نمایشگاه هم یک بخش مارکتینگ است. بسیاری از بازرگانان که از دیگر کشورها واردات دارند، با محصولات داخلی آشنا می‌شوند.»

در همین حال، برخی از بازدیدکنند‌گان می‌گویند که برای معرفی و بازاریابی تولیدات داخلی، برگزاری همچون نمایشگاه‌ها سودمند است.

نعمت الله، بازدیدکننده گفت: «این‌ را می‌دانیم که صنعت ما در کدام سطح است. صنایع دستی در کدام سطح است و در داخل کدام تولیدات را داریم مثلا در ولایت هرات، قندهار، پکتیا و یا بلخ کدام تولیدات را داریم.»

نمایشگاه سه روزه راه ابرایشم در خیمه‌ی لویه جرگه در کابل برگزار شده بود که بازرگانان محصولات و صنایع دستی شان را در ۴۰۰ غرفه به نمایش گذاشتند.

افتتاح نمایشگاه مشترک افغان – قزاق در قزاقستان

همزمان با سفر هیئت مختلط حکومتی و سکتور خصوصی افغانستان به قزاقستان، نمایشگاه مشترک افغان قزاق در شهر آستانه گشایش یافته است.

در این نمایشگاه که برای سه روز برگزار می‌شود، ۳۵۰ شرکت افغان از داخل و خارج افغانستان محصولات صنعتی، زراعتی و معادن افغانستان را در هفتاد غرفه به نمایش می‌گذارند.

نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت گفت که گسترش روابط تجارتی میان دو کشور می‌تواند منجر به بهبود وضعیت اقتصادی دو کشور شود.

آقای عزیزی گفت: «امروز فرصت خوبی ایجاد شده است تا شرکت‌ها از صنایع مختلف با هم درباره موضوعات مختلفی مانند تبادل کالاها و خدمات، ارایه پیشنهادات تجارتی، اشتراک تجربیات و دانش و حتی امضای قراردادهای همکاری و تجارتی مذاکره کنیم.»

از سوی دیگر، خیرالدین مایل، معاون اتاق تجارت و سرمایه گذاری گفت: «فرصت‌های خوب سرمایه گذاری در افغانستان در بخش‌های مختلف، سهولت‌ها در بخش‌های بانکداری در افغانستان، مارکیت خوب برای صادرات افغانستان بالخصوص میوه خشک و تازه افغانستان در قزاقستان ایجاد شده است. این کنفرانس مدت سه روز دیگر هم ادامه دارد.»

بر اساس آمار ها در حال حاضر مبادلات تجاری میان افغانستان و قزاقستان در سال به دو میلیارد دالر می‌رسد و هرگاه روابط تجاری بین دو کشور بیشتر شود این رقم به سه میلیارد دالر خواهد رسید.

شرکت‌های افغانی که در این نمایشگاه شرکت کرده اند ابراز امیدواری می‌کنند که بتوانند توجه سرمایه گذاران خارجی را به تولیدات افغانی جلب کنند و پای آنان را برای سرمایه‌گذاری در افغانستان بکشانند.

عضو ماهنامه شوید

توسعه اندیشه‌ها برای یک افغانستان صلح آمیز و مرفه

چشم‌انداز اقتصادی افغانستان

درباره این ماهنامه

در مورد چشم‌انداز اقتصادی افغانستان بیشتر بخوانید.

منابع

منابع این ماهنامه را مشاهده کنید.