چشم انداز اقتصادی افغانستان

فبروری 2023

زبان:    

چشم‌انداز اقتصادی افغانستان، یک ابتکار خلاقانه از موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (AELSO) است که مهم‌ترین و آخرین رویدادهای اقتصادی افغانستان را در یک ماه اخیر، منعکس می‌کند.

با مطالعه این ماهنامه اقتصادی که به سه زبان (پشتو، دری و انگلیسی) تهیه و ترتیب شده است، شما می‌توانید دید گسترده‌تری از اقتصاد افغانستان داشته باشید.

افزایش درآمد از صادرات زغال‌سنگ

وزارت مالیه می‌گوید که درآمد از صادرات زغال‌سنگ به گونه کم‌پیشینه افزایش یافته است.

آمارهای این وزارت نشان می‌دهند که در ده ماه ۱۴۰۱، دو اعشاریه هفت میلیون تُن زغال‌سنگ از طریق گمرک‌ها به بیرون از کشور رفته که بیش از دوازده و نیم میلیارد افغانی محصول گمرکی بدست آمده است.

وزارت مالیه در خبرنامه‌ای، گفت: «در ده ماه اول سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۹۴۸ هزار تُن زغال‌سنگ از کشور صادر شده که از این درک، ۱ میلیارد و ۸۹۳ میلیون افغانی محصول گمرکی به دست آورده شده اما در ده ماه سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۲. ۷ میلیون تُن زغال‌سنگ از طریق گمرکات کشور صادر شده که از این درک ۱۲ میلیادر و ۱۴۳ میلیون افغانی محصول گمرکی به دست آمده است.»

محمد رسول طوطاخیل، رییس اتحادیه صادرکنند‌گان زغال‌سنگ، گفت: «تقریباً ارقام را که وزارت مالیه نشر کرده است که حدود ۲. ۷ میلیون تُن زغال‌سنگ به بیرون صادر شده است این حقیقت است.»

از سویی‌هم، شماری از دکانداران می‌گویند که بهای زغال‌سنگ در بازار‌ها کاهش یافته است.

نصرت الله، فروشنده، گفت: «قسمی که می‌بینیم امسال زمستان سردتر بود نرخ زغال و چوب بلند‌تر بود فعلا آب و هوا گرم شده میره سابق بود قیمت زغال‌سنگ ۱۶ هزار و ۱۶ و نیم هزار اما فعلا پایین‌تر شده به ۱۲ هزار و ۱۲ و نیم هزار رسیده.»

ندیم الحق، فروشنده دیگر، گفت: «قبلاً زغال‌سنگ تُن‌اش بود ۱۵ هزار و فعلا دوازده هزار شده.»

بر بنیاد آمار‌های وزارت مالیه، در سال ۱۴۰۰هجری خورشیدی، نزدیک به ۹۵۰ هزار تُن زغال‌سنگ به بیرون صادر شده است.

افزایش درآمد های گمرک های کشور

وزارت مالیه می‌گوید که در یازده ماه گذشته، یکصد میلیارد افغانی از گمرک‌های کشور درآمد گردآوری شده‌اند

سخنگوی وزارت مالیه می‌افزاید که نسبت به سال‌پار این درآمد‌ها افزایش چشمگیری داشته است.

احمد ولی حقمل، سخنگوی وزارت مالیه، گفت: «افزایش بی سابقه عواید در گمرکات نشان دهنده این است که کدرهای مسلکی و متحد در گمرکات کشور گماشته شده‌اند سطح فساد به صفر رسیده و شفافیت کامل در امور گمرکی ایجاد گردیده است.»

در همین حال، اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری، کاهش فساد و کاهش هزینه‌های گمرکی را علت افزایش این درآمد‌ها می‌داند.

خانجان الکوزی، عضو هیأت مدیره اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری، گفت: «ذیادترین واردات ما از راه شمال از راه هرات هم میشه و از راه تورخم هم میشه و از راه چمن ترانزیت ما از کالا که از کراچی میاید از همی دو بندر میاید و از بندر عباس که میاید به نیمروز و به هرات میایند و همچنان تمام مواد سوخت و مواد غذایی از شمال که ما می‌اوریم از راه حیرتان آقینه و تورغندی میایند.»

از سویی‌ هم، شماری از بازرگانان از امارت اسلامی می‌خواهند که تسهیلات بیش‌تر در گذر گاه‌های کشور ایجاد کنند و تعرفه میوه تازه و سبزی را کاهش دهند.

امید حیدری، بازرگان، گفت: «از رهبری گمرکات و وزارت مالیه این خواهش را داریم که تعرفه‌های وارداتی میوه و سبزیجات افغانستان را کاهش بدهند و تعرفه‌های میوه‌جات و سبزیجات را فصلی بسازند.»

افغانستان بخش زیادی از درآمد‌هایش را از گمرک‌ها بدست می‌آورد و بیش‌ترین این درآمد‌ها از گمرک تورخم، اسلام قلعه، حیرتان گردآوری می‌شوند.

حاکم دبی از فرآورده‌های افغانستان در یک نمایشگاه دیدن کرد

برخی از رسانه‌های امارات متحده عربی گزارش داده‌اند که فرآورده‌های افغانستان در نمایشگاهی که در شهر دبی برگزار شده، به نمایش گذاشته شده‌اند.

بربنیاد این رسانه‌ها، میوه خشک و زعفران افغانستان به نمایش گذاشته شده‌اند که حاکم دبی نیز از این فرآورده‌ها دیدن کرده است.

اتاق زراعت و مالداری، برگزاری چنین نمایشگاه‌ها را برای رشد فرآورده‌های داخلی افغانستان مهم می‌دانند.

میرویس حاجی‌زاده، معاون اتاق زراعت و مالداری، گفت: «هر قدر که نمایشگاه بیشتر صورت بگیرد به همان اندازه ما بتوانیم کشورهای خارجی بلخصوص کشورهای متحده امارات و کشورهای گرمسیر به تولید زراعت افغانستان بیشتر نیاز دارند. جلغوزه و زعفران ما از نام خوب برخوردار استند، این نمایشگاه که در امارات ایجاد شده است، این یک تولید خوب است بلخصوص به زراعت ما.»

از سویی‌هم، اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری می‌گوید که یک نمایشگاه دیگر نیز تا چند روز آینده در امارات متحده عربی برگزار می‌شود؛ اما ممکن شماری از بازرگانان به علت مشکلات ویزه در آن شرکت کرده نتوانند.

به گفته اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری، نبات‌های طبی، قالین، میوه خشک و سنگ‌های قیمتی مهم‌ترین اقلام صادراتی کشور را تشکیل می‌دهند که بیش‌تر در نمایشگاه‌ها به نمایش گذاشته می‌شوند.

تلاش‌ها برای از سرگیری پروژه‌های بانک جهانی در افغانستان

پس از اعلام کناره‌گیری دیوید مالپاس از ریاست بانک جهانی، وزارت مالیه می‌گوید که تلاش‌های این وزارت برای از سرگیری پروژه‌های بانک جهانی در افغانستان ادامه دارد.

این وزارت می‌افزاید که بانک جهانی برنامه‌هایی را در بخش‌های صحت، کشاورزی، انکشاف دهات و دیگر بخش‌ها در افغانستان کمک می‌کند و این بانک کار شماری از این برنامه‌ها را آغاز کرده است.

احمد ولی حقمل، سخنگوی وزارت مالیه، گفت: «بعضی پروژه‌های هست که کارش از ۹۰ تا ۹۵ در صد تکمیل شده همه‌ی آن‌ها متوقف شده است. از روزی که امارت اسلامی آمده وزارت مالیه مخصوصا معینیت پالیسی ما کوشش می‌کند و با تمامی دونر‌ها در تماس است تا آن‌ها “بانک جهانی” را راضی کند تا بیایند و در قدم اول پروژه‌های نیمه کاره خود را شروع کنند.»

عبدالرحمن حبیب، سخنگوی وزارت اقتصاد، گفت: «از طریق حمایت مالی برنامه‌های انکشافی تمرکز‌شان را به سکتور‌های اشتغال زایی و تولیدی نمایند. برای بهبود وضعیت اقتصادی هم‌وطنان عزیزمان مؤثریت بیش‌تر خواهد داشت.»

با این حال، برخی از آگاهان مسایل اقتصادی، کمک‌های بانک جهانی را در افغانستان در ۲۰ سال گذشته مهم می‌خوانند و می‌گویند که تغییر در سطح رهبری این بانک، بر اهداف مالی امریکا تغییراتی را به میان نخواهد آورد.

سید مسعود، آگاه مسایل اقتصادی، گفت: «بانک جهانی یکی از منبع‌های عظیم تمویل‌کننده‌ی بودجه‌ها و پروژه‌های کلان افغانستان بوده و در گذشته هم کمک‌های فوق‌العاده انجام داده و در کل دنیا چنین تأثیرات خود را دارد.»

سیر قریشی، آگاه مسایل اقتصادی، گفت: «بانک جهانی مخصوصن در بیست سال گذشته رول عمده را در اقتصاد افغانستان بازی کرده است. و از وقتی که آقای دیوید پاسوال رییس بانک جهانی کار خود را آغاز کرد، در بعضی از پروژه‌های افغانستان هم تصامیم مهمی را گرفته که مؤثریت آن بالای اقتصاد افغانستان مهم بوده است.»

جانت یلِن وزیر خزانه داری ایالات متحده امریکا از خدمات چهار ساله آقای مالپاس در بانک جهانی ستایش کرده و گفته است که جهان از پشتیبانی قوی و کار حیاتی او برای کمک به مردم افغانستان و کشور‌های کم درآمد سود برده است.

دیوید مالپاس رییس بانک جهانی یک سال پیش از پایان دوره‌ی ریاستش اعلام کرده که کناره‌گیری می‌کند. آقای مالپاس که ۶۶ ساله است، در سال ۲۰۱۹ میلادی در دوره‌ی ریاست جمهوری دونالد ترامپ به ریاست بانک جهانی منصوب شده بود.

چین به دومین شریک تجاری بزرگ افغانستان تبدیل می‌شود

درحالی‌که روابط تجاری افغانستان و چین به سرعت در حال توسعه است، گزارش راه ابریشم نشان می‌دهد چین ممکن است در سال جاری میلادی به دومین شریک تجاری بزرگ افغانستان تبدیل شود.

همزمان با گسترش روابط اقتصادی چین و افغانستان و تقویت احتمال پیوستن این کشور به ابتکار «کمربند و جاده» چین، «راه ابریشم» در گزارشی اعلام کرد چین ممکن است در سال ۲۰۲۳ میلادی پس از پاکستان به دومین شریک تجاری افغانستان تبدیل شود.

گزارش جاده ابریشم اطلاعات جهانی و منطقه‌ای را برای کمک و نظارت بر پیشرفت‌های زیرساختی، جیوپلیتیکی (جغرافیای سیاسی) و ساختاری به همراه فرصت‌های سرمایه‌گذاری خارجی در طول ابتکار کمربند و جاده چین فراهم می‌کند.

بر اساس اطلاعات گمرکی چین، در دسامبر سال ۲۰۲۲ چین به ارزش ۹.۰۹ میلیون دالر از افغانستان اموال وارد کرده و ۵۹ میلیون دالر نیز از این کشور وارد کرده است که در نتیجه تعادل تجاری مثبت برای چین ۴۹.۹ میلیون دالر بود.

اگر این ارقام به عنوان میانگین ۲۰۲۳ پیش‌بینی شود، این امر منجر به رقم تجاری دو جانبه ۸۱۶ میلیون دالر خواهد شد. پاکستان که در حال حاضر بزرگترین شریک تجاری افغانستان است ، در سال ۲۰۲۲ به تجارت دو جانبه ۱.۵۱۳ میلیارد دالر دست یافت. طبق اعلام وزارت تجارت هند، این کشور سال گذشته با افغانستان ۵۴۵ میلیون دالر تجارت دو جانبه داشته و از این نظر در جایگاه دوم قرار دارد.

به گزارش رسانه هندی ای‌ان‌آی، طبق گزارش جاده ابریشم ، بین دسامبر ۲۰۲۱ و دسامبر ۲۰۲۲ ، صادرات چین به افغانستان ۵۶.۴ درصد افزایش یافته است اما واردات اندکی کمتر از ۱ درصد کاهش یافته است. در دسامبر سال ۲۰۲۲ صادرات عمده از افغانستان به چین شامل خسته باب، پشم حیوانات، سنگ‌های نیمه قیمتی، میوه خشک و سبزیجات بود.

از طرف دیگر، صادرات عمده چین به افغانستان نیز در این زمان شامل الیاف مصنوعی، پارچه‌های نخی، تایرموتر، سایر پارچه‌های مصنوعی، نیمه رساناها و دیگر اموال بود.

مسوولان: حمل‌ ونقل از طریق خط آهن خواف-هرات به‌‌زودی آغاز می‌شود

بخت‌الرحمن شرافت، رییس اداره خط آهن، می‌گوید که روند انتقالات از طریق خط آهن هرات-خواف در ماه حمل سال پیش‌رو آغاز خواهد شد.

آقای شرافت گفته است که کار بازسازی این خط آهن که ۶۲ کیلومتر طول دارد، جریان دارد.

مسوولان این اداره قبلاً نیز از انکشاف خطوط آهن در نقاط مختلف کشور به هدف افزایش میزان واردات و صادرات کالاهای بازرگانی خبر داده‌ بودند.

در همین حال، آگاهان اقتصادی هم‌چنان بر جایگاه ویژه خطوط آهن در افغانستان تأکید کرده‌اند و می‌گویند که سرمایه‌گذاری در این زمینه در کاهش میزان بیکاری، افزایش صادرات، تولیدات و عواید داخلی کشور مهم است.

سید مسعود، استاد پوهنتون، گفت: «خط آهن فعلاً اولین وسیلۀ انتقال کالاها و وسیلۀ ترانسپورتی به‌منظور رسیدن کالاها از یکجا به جای دیگر است و خط آهن برای رشد اقتصادی مهم است.»

از سویی هم، این اداره هم‌چنان از بازدید هیئت افغانستان و ایران از راه‌ آهن خواف-هرات خبر داده است.

خبرنامۀ این اداره افزوده است که ستیشن غوریان را به‌گونه رسمی به جانب ایران سپرده‌اند تا آنان دفاتر تخنیکی‌شان را فعال و نقص‌های تخنیکی باقی‌مانده این راه‌ آهن را رفع کنند.

بربنیاد خبرنامۀ اداره خط آهن، هئیت ایرانی به‌گونه کتبی تعهد سپرده که پیش از ماه حمل اولین قطار کالا‌ها به سوی افغانستان حرکت کند.

افتتاح یک فابریکه تولید آرد در ولایت هرات

وزارت صنعت و تجارت می‌گوید که یک فابریکه تولید آرد در ولایت هرات افتتاح و به بهره‌برداری سپرده شد.

نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت با حضور هیئت همراه اش فابریکه تولید آرد (گندم کوبان هری) را در ولایت هرات افتتاح نمود.

به گفته این وزارت، عزیزی ضمن افتتاح این فابریکه از مالک آن جهت سرمایه‌گذاری سپاسگذاری نمود.

فابریکه تولید آرد “گندم کوبان هری” در فازاول پارک صنعتی ولایت هرات با هزینه یک میلیون و دو صدهزار دالر امریکایی اعمار گردیده است.

این فابریکه با ظرفیت تولید ۱۸۰ تُن آرد در روز، برای بیشتر از ۷۰۰ نفر بصورت مستقیم و غیر مستقیم زمینه کار را مساعد نموده است.

افغانستان با ازبیکستان قرارداد تازه درمورد خط آهن حیرتان امضا کرد

یک هیئت امارت اسلامی که به منظور حل مشکلات موجود در انتقال کالاهای تجارتی از طریق خط آهن، به ازبیکستان سفر کرده بود، هنگام بازگشت به کشور می‌گوید که قرارداد تازۀ دو ساله را با جانب ازبیکستان به امضا رسانیده که بر بنیاد این قرارداد، مشکلات در انتقال کالاها از طریق خط آهن بوجود نخواهد آمد.

این در حالی است که روند انتقال کالاهای تجارتی از طریق خط آهن حیرتان – مزار شریف پس از حدود ده روز توقف ازسوی کشور ازبیکستان روز جمعه (۲۱ دلو) از سر گرفته شد.

عبدالله ابدالی، نماینده ریاست الوزرا، می‎گوید: «راه بسته بود و مردم با مشکلات زیادی روبه‌رو بودند، الحمدلله ما می‌بینیم که صد تا صد وپنجاه واگون روزانه وارد می‌شود و مشکل به‌گونه خوب حل شده است.»

پیش از این، افغانستان قرارداد حفظ، مراقبت و انتقالات خط آهن حیرتان – مزار شریف را با یک شرکت قزاقستانی عقد کرده بود، حالا اما این قرارداد دوباره با یک شرکت ازبیکستانی با تخفیف ده درصدی به امضا رسیده است.

بخت‌الرحمن شرافت، رییس عمومی اداره خط آهن، گفت که ازبیکستانی‌ها نمی‌خواستند درعین زمان با قزاقستانی‌ها در بندر حیرتان یکجا کار کنند.

آقای شرافت افزود: «ما فهمیدیم که آن‌ها بین خود مدیریت و هماهنگی کرده نمی‌توانند. ما مجبور شدیم که قرارداد را پس به ازبیکستان بدهیم. کشور ازبیکستان تخفیف هم داد.»

از سویی هم، نماینده کشور ازبیکستان می‌گوید برای امتداد خط ‌آهن الی پاکستان، افغانستان را حمایت خواهند کرد.

جمشید بابه قل، نماینده ازبیکستان گفت: «در نتیجه‌ گفتگوهای ما با هیئت افغانستان، تفاهم کردیم که برای امتداد خط آهن تا پاکستان با حکومت افغانستان همکاری کنیم.»

با این حال، رییس عمومی خط آهن گفته است که به دنبال حل مشکلات تاجران افغان در بنادر کشور اند و نشست هایی را با جانب ایران نیز به‌خاطر خط آهن خواف – هرات برگزار کرده‌اند.

انتقال اموال تجارتی از طریق خط آهن حیرتان مزار شریف از سر گرفته شد

پس از حدود یک هفته توقف در انتقال کالاهای تجارتی از طریق خط آهن حیرتان – مزارشریف، اداره خط آهن افغانستان می‌گوید که این روند روز جمعه (۲۱ دلو) از سرگرفته شد.

مسئولان اداره خط آهن می‌افزایند که ۵۰ واگون اموال تجارتی از طریق این خط به بندر حیرتان رسید.

به گفته سخنگوی اداره خط آهن، مقام‌های ازبیکستانی در دیدار با هیئت اعزامی امارت اسلامی توافق کرده اند که مدیریت خط آهن حیرتان – مزارشریف را به جانب افغانستان بسپارند.

سمیع دُرانی، سخنگوی اداره خط آهن افغانستان می‌گوید: «توافق صورت گرفت که مدیریت خط آهن حیرتان – مزار شریف به جانب افغانستان سپرده شود. یک کمیته تخنیکی متشکل از دو طرف برای تهیه مسوده یک قرارداد یا تفاهمنامه ایجاد شده است.»

در همین حال سکتور خصوصی از انتقال مجدد کالاهای تجارتی از طریق خط آهن حیرتان – مزارشریف استقبال می‌کنند و از مسئولان اداره خط آهن می‌خواهند که برای فعال نگهداشتن راه آهن با کشورهای همسایه و منطقه تلاش بیشتر نمایند.

عبدالنصیر رشتیا، عضو سکتور خصوصی می‌گوید: «استفاده از خط آهن می‌تواند تجارت و کاروبار را رونق دهد و نسبت به ترانسپورت جاده‌ای خیلی ارزان تر تمام می‌شود.»

از سویی هم کارشناسان اقتصادی اهمیت راه آهن در فعالیت های اقتصادی و تجارتی در کشور را مهم می‌دانند و اما تاکید می‌کنند که انسداد و تاخیر در بهره برداری از این مسیرها می‌تواند تاثیرات منفی بر اقتصاد کشور داشته باشد.

تاج محمد تلاش، آگاه امور اقتصادی می‌گوید: «خط آهن تاثیر فوق العاده مثبت بر بازار نفتی افغانستان می‌گذارد. از یک طرف کشور روسیه بازار پیدا می‌کند و از سوی دیگر نیاز های افغانستان براورده می‌شود. علاوه بر این، می‌توانیم قیمت‌ها را در سطح خیلی پایین تنظیم کنیم تا اینکه هر افغان بتواند از قیمت مناسب استفاده خوب کند.»

خط آهن حیرتان – مزار شریف به طول ۷۵ کیلومتر است که در سال ۲۰۱۰ با هزینه ۱۲۰ میلیون دالر ساخته شد. پس از رویکار آمدن امارت اسلامی در کشور، قرارداد نگهداری و نظارت بر راه آهن حیرتان – مزار شریف با یک شرکت ازبیکستانی در دسمبر ۲۰۲۲ لغو شد و در عوض، قرارداد با یک شرکت قزاقستانی منعقد گردید.

مفاد ۷۰ میلیون دالری دارایی‌های افغانستان در سویس

یک عضو صندوق امانی افغانستان می‌گوید که مفاد دارایی‌های افغانستان تا پایان ماه جنوری ۲۰۲۳ میلادی به هفتاد میلیون دالر رسیده است.

شاه محمد محرابی می‌افزاید که مفاد صندوق امانی افغانستان در سویس نیز مشمول این مفاد است و نباید از این پول‌ها برای پرداخت مصرف برق یا قراردادهای پیشین استفاده شود.

بربنیاد گفته‌های آقای محرابی، در دومین نشست اعضای این صندوق درباره حفظ و نگهداری ذخایر ارزی افغانستان، تعیین رییس اجرایی این صندوق و کمیته مشاوران افغان گفت‌وگو شده است.

شاه محمد محرابی به طلوع‌نیوز گفت: «در این نشست، هیات تصمیم‌های قاطعانه را برای افزایش بخش عملیاتی صندوق وجهی و تمرکز بر حفظ و نگهداری ذخایر ارزی افعانستان به نمایندگی از افعانستان گرفت. هیات توافق کرد که برای مصارف عملیاتی صندوق وجهی افعانستان بودجه اضافی را پیدا کند و در عین زمان، تصمیم گرفته شد تا یک مقدار خاص از این صندوق و درآمد سالانه را برای مصرف ضروری عملیاتی اختصاص دهد.»

شاه محمد محرابی درباره مفاد دارایی‌های کشور گفت: «سه اعشاریه پنج میلیارد همراه با ۳۶ میلیون دالر سود آن به بانک تسویه بین‌المللی انتقال یافت و تا پایان ماه جنوری ۳۴ میلیون دالر دیگر سود داشته است.»

در همین حال، شماری از آگاهان مسایل اقتصادی به این باور استند که باید از مفاد ذخایر ارزی کشور در ثبات ارزش افغانی در برابر اسعار خارجی و پرداخت بدهی‌های بین‌المللی استفاده شود.

میر شکیب میر، آگاه مسایل اقتصادی، به طلوع‌نیوز گفت: «اساساً ذخایر ارزی و منفعت که از آن بدست می‌آید روی تطبیق موثر سیاست پولی و مدیریت نرخ مبادله و همچنان تمویل کسر تادیات و پرداخت بدهی‌های بین‌المللی یک کشور استفاده می‌شود.»

سید مسعود، آگاه مسایل اقتصادی، می‌گوید: «این پول‌ها به صورت غیر مستقیم به دولت افغانستان می‌رسد به حاکمیات افغانستان و یکی از هدف ها هم همین است که عبارت از مساله کمک‌های انسانی، کمک‌های بشردوستانه و تایده … حاکمیت افغانستان به کشورهای خارجی به خصوص کشورهای همسایه صورت گرفته است.»

از سویی‌هم، وزارت اقتصاد به این باور است که برای توسعه اقتصاد کشور نیاز است تا دارایی‌های افغانستان در دست‌رس بانک مرکزی کشور قرار گیرد.

عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد، گفت: «منجمد ماندن دارایی‌های افغانستان در بانک‌های خارجی زیان‌های مختلف بر رشد و توسعه اقتصادی افغانستان وارد کرده. تقاضای ما این است که اصل این پول و مفاد این پول در اختیار امارت اسلامی قرار بگیرد.»

صندوق امانی افغانستان در ۱۴ سپتمبر سال ۲۰۲۲ میلادی ایجاد شد و هدف از ایجاد این صندوق، نگهداری از سه اعشاریه پنج میلیارد دالر ذخایر ارزی افغانستان گفته شده است.

پاکستان: ثبات در افغانستان برای اتصال ما با آسیای میانه ضروری است

دولت پاکستان یکبار دیگر از آنچه که تاثیرگذاری وضعیت جاری در افغانستان بر روی روابط اقتصادی پاکستان با این کشور و دیگر کشورهای آسیای میانه خواند ابراز نگرانی کرده است.

دولت پاکستان می گوید اوضاع کنونی افغانستان، و مسایل دیگر به شمول هراس افگنی، چالش های را در روابط بازرگانی این کشور با افغانستان به میان آورده است.

وزیر دولت در امور خارجه پاکستان، که در یک نشست سخن می گفت، جایگاه افغانستان را در وصل کردن پاکستان با کشور های آسیای میانه مهم می خواند.

در همین حال اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان می‌گوید که برای افزایش تجارت کشورهای آسیای میانه با جنوب آسیای نیاز است تا یک دهلیز اقتصادی ایجاد شود.

وزیر دولت در امور خارجه پاکستان در یک نشستی بین‌المللی تحت نام «مرزهای استراتیژیک پاکستان» گفته است که وضعیت کنونی افغانستان تجارت کشورش را با آسیای میانه با مشکل روبرو می‌سازد.

این مقام وزارت خارجه پاکستان می‌گوید که افغانستان در گسترش تجارت پاکستان با کشورهای آسیای مرکزی تاثیر مثبت دارد.

حنا ربانی کهر، وزیر دولت در امور خارجه پاکستان گفت: «افغانستان فرصت‌های بسیار زیاد را برای تحقق چشم انداز اقتصادی پاکستان برای تبدیل شدن به یک مرکز تجارتی و انرژییکی، و ادغام مناطق (آسیایی) جنوبی، مرکزی و شرقی، فراهم می کند. اما وضعیت کنونی سیاسی، یکجا با تهدید‌های هراس‌افگنی چالش را برای کشورهای اطراف این منطقه، ایجاد کرده است.»

در همین حال اتاق تجارت و سرمایه گذاری می‌گوید که افغانستان در وصل کردن جنوب آسیا با آسیای میانه نقش مهم دارد و امارت اسلامی می‌کوشد تا یک دهلیز اقتصادی منطقه یی ایجاد شود.

نقیب الله صافی رییس اتاق مشترک تجارت افغانستان- پاکستان میگوید: «در کنار آن، بعضی اقلام را که ما به پاکستان میبریم و در بدل آن اقلام دیگر را وارد می کنیم. که بر آن تاثیر منفی نمی‌گذارد. اما یک سلسله اقلام اند که وقتی به پاکستان صادر می شوند، ما آن را به کلدار پاکستانی می فروشیم که یک اندازه تاثیر منفی دارد.»

از سوی هم برخی آگاهان مسایل اقتصادی می‌گویند که کاهش ارزش کلدار پاکستانی در برابر ارزهای خارجی بر تجارت افغانستان با این کشور اثر منفی گذاشته است.

در سال روان هجری خورشیدی افغانستان بیش از یک میلیارد دالر کالا به بیرون از کشور صادر کرده است که از این میان، به ارزش نزدیک به ۷۴۴ میلیون دالر تنها به پاکستان کالا صادر شده است.

افغانستان به عنوان یکی از مرکزی ترین کشورهای آسیا همیشه به عنوان چهارراه اقتصادی منطقه مطرح بوده است. تصور غالب این است که وضعیت نابسامان امنیتی در چند دهه گذشته به این کشور اجازه این را نداده تا از ظرفیت های کلان اقتصادی خود بهره ببرد.

این امیدواری وجود دارد که با تامین شدن صلح و ثبات دایمی در افغانستان و رفع شدن چالشهای امنیتتی، زمینه برای سرمایه گذاری های کلان خارجی در افغانستان میسر شود.

عضو ماهنامه شوید

© 2023 حق نشر برای موسسه AELSO محفوظ است.

© 2023 حق نشر برای موسسه AELSO محفوظ است.